REGION

Stotine građana na protestima u Beogradu, zatražene ostavke čelnika RTS-a

Twitter

Agencije

4.2.2018

Pred zgradom Radio-televizije Srbije (RTS, javnog medijskog servisa) u Beogradu večeras je održan protest više stotina građana pod nazivom "Protiv medijskog mraka", organiziran na poziv nekolicine opozicionih partija.

Protest je trajao sat vremena, a obuhvatao je i termin u kojem je na programu i centralni Dnevnik javnog servisa.

Okupljeni su iznijeli zahtjev za ostavke čelnika te medijske kuće.

Protest je uslijedio nakon jučerašnjih razgovora predstavnika Upravnog odbora RTS-a i partija opozicije, koji nisu rezultirali dogovorom.

Protestu su prisustvovali mnogi lideri opozicije, među kojima kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas i predstavnici opozicije koji su podržali njegovu kandidaturu - Vuk Jeremić, Saša Janković, Borko Stefanović.

Na protestu je bio i lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac, kao i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić, poslanica Marinka Tepić, kandidat za gradonačelnika Marko Bastać i drugi.

Učesnici su nosili transparente sa natpisima "Protiv nenormalnog", "Jelke i jarbole u džep nam zaboli", "Manje rasvjete, više prosvete", i druge.

Opozicija tvrdi da RTS krši zakon o javnim medijskim servisima, kao i novinarske profesionalne i etičke standarde dajući najviše prostora vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci čiji je lider predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.