REGION

Čanak: Zatražiti od Rusije izručenje supruge Slobodana Miloševića

Agencije/ Avaz.ba

6.2.2018

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak pozvao je danas nadležne organe sa premijerkom Anom Brnabić na čelu da zatraže od Rusije izručenje supruge Slobodana Miloševića, Mirjane Marković, koja je prije 15 godina napustila Srbiju i sakrila se u Rusiji.

Ocijenio je da je posebno interesantna činjenica da „prijateljska zemlja kao što je Rusija, od 2008. godine pruža azil i Mirjani Marković i njenom sinu Marku Miloševiću, uprkos tome što je Srbija za njima raspisala Interpolovu potjernicu“.

Dodaje kako bi izručenje Mirjane Marković pomoglo da se rasvijetli politička pozadina ubistva Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića, pokušaji atentata na Vuka Draškovića i "mnogim drugim političkim ubistvima i progonima političkih protivnika".

- Također, sigurno bi nadležnim organima puno toga mogla da kaže i o iznošenju novca iz zemlje, švercu cigareta, ratovima i paravojskama, pljačkama društvene imovine, hiperinflaciji i mnogim izbornim manipulacijama - dodao je Čanak.

Podsjetio je i da je 2. i 3. februara navršena 21 godina od demonstracija građana Beograda protiv izborne krađe koju je organizirala "vlast njenog muža i nje lično".

- Policijske snage grubo su nasrnule na demonstrante na Brankovom mostu, zbog čega je 29 ljudi zatražilo pomoć u Urgentnom centru, a građani su na minus šest stepeni Celzijusa polivani ledenom vodom – kazao je Čanak i osvrnuo se da je u tome učestvovao i današnji ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Čanak je pozvao nadležne da zatraže izručenje kako bi "konačno bila otklonjena i svaka sumnja da je razlog što se ta mogućnost ne spominje to što su njeni pojedini miljenici i saučesnici, ne samo na slobodi nego su čak i ministri".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.