REGION

Nasljednici osnivača "Takova" traže obeštećenje od Srbije zbog oduzimanja radnje

B92

12.2.2018

Porodica Milosavljević iz Gornjeg Milanovca traži obeštećenje od Srbije zbog oduzimanja radnje, od koje je kasnije nastao PIK "Takovo".

Da su okolnosti bile drugačije porodica Milosavljević bi 29. januara proslavila 77. rođendan bombondžijskoj radnji koju su njihov otac i deda Ivan osnovali u osvit Drugog svjetskog rata u Gornjem Milanovcu.

Bombondžijska radnja "Takovo" preživjela je rat, ali ne i ono što je došlo poslije njega. Pred kraj 1948. Ivanu Milosavljeviću radnja je oduzeta, a rješenjem države u nju je vraćen, ne više kao vlasnik već kao glavni majstor u proizvodnji. Iz njegove radnje kasnije je nastao PIK "Takovo", koji je 2004. kupio "Svisslion". Sve ove godine ime "Takovo" preživjelo je, a porodica Ivana Milosavljevića sada putem restitucije pokušava da nadoknadi barem dijelom ono što je njemu oteto, piše "Danas".

- Deda je radnju otvorio 29. januara 1941. na adresi Kralja Aleksandra 3 i o tome postoji osnivački akt. Radnja je radila za vrijeme rata bez prekida, a kad je završen, od Zanatske komore stigla je i potvrda kojom se dedi odobrava ponovna registracija radnje. Onda je oktobra te godine deda bez obrazloženja zatvoren na tri sedmice, a kada je izašao radnja mu je oduzeta, a on je dobio rješenje kojim se od 1. novembra 1948. vraća da radi u svoju firmu koja je sad postala društvena - kaže Ivanov unuk Vladimir Milosavljević.

Od dedine, sada državne fabrike  "Takovo" i zemljoradničke zadruge Progres je 1962. nastao PIK "Takovo", a Ivan Milosavljević je sve do penzije radio u toj firmi. Mnogo godina kasnije, PIK "Takovo" prodat je kompaniji "Svisslion", a Vladimir Milosavljević za "Danas" kaže da su oni odlučili da traže povraćaj imovine i to udio u Kompaniji "Takovo" AD, što podrazumijeva ime/brend, nepokretnosti, pokretnosti i sve što je Ivan Milosavljević unio u PIK Takovo te 1962. godine.

- Postupak u Agenciji za restituciju je još u toku, ali bez obzira na to kakav odgovor bude, ukoliko ga bude pošto Agencija u ovom slučaju nije nadležna, ono što mi možemo da uradimo jeste da podnesemo tužbeni zahtjev sudu protiv države i sadašnjeg vlasnika, koji već 14 godina bez plaćanja naknade koristi brend "Takovo" u našem vlasništvu - ističe Milosavljević.

Milosavljevići imaju dosta dokaza o tome da je deda Ivan imao radnju, ali papir kojim im država kroz restituciju može dati obeštećenje - pisani dokaz o tome da je država oduzela radnju nemaju, jer, kako tvrde, ne postoji i nikada nije izdat. Vladimir Milosavljević kaže i da u slučaju da Agencija ne donese rješenje, oni mogu sudskim putem da dođu do pravde.

- Treba da se utvrdi, a to je moguće, koliko je vrijedila dedina fabrika, odnosno može da se utvrdi koliko je prilikom nastanka PIK "Takovo" bio udio dedine fabrike. Procijenjena vrijednost PIK "Takovo" pred privatizaciju bila je 100 miliona eura - ističe Vladimir Milosavljević.

U Agenciji za restituciju za "Danas" potvrđuju da je porodica Milosavljević podnijela zahtjev u kom potražuje preduzeće "Takovo" kao pravno lice, zatim obeštećenje za izgubljenu dobit kao i prava intelektualne i industrijske svojine.

- Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju propisano je da se ne vraćaju oduzeta preduzeća, kao i da se ne može zahtijevati naknada štete po osnovu izgubljene dobiti zbog nemogućnosti korištenja odnosno upravljanja podržavljenom imovinom. Stoga, podnosiocu zahtjeva se ne može vratiti preduzeće "Takovo", kao što mu se ne može platiti naknada za izgubljenu dobit niti prava po osnovu intelektualne i industrijske svojine - navodi se u odgovoru Agencije .

Podnosilac zahtjeva bi eventualno, kako ističu u Agenciji, imao pravo na obeštećenje za oduzeto preduzeće, odnosno za oduzete nepokretnosti u kojima se nalazila bombondžijska radnja.

- Rješenje u ovoj upravno-pravnoj stvari još uvek nije doneseno, budući da podnosilac zahtjeva nije dostavio akt odnosno ispravu na osnovu koje je imovina oduzeta, a Zakon isključivo predviđa da pravo na vraćanje oduzete imovine odnosno obeštećenje imaju bivši vlasnici, kojima je imovina oduzeta na osnovu akta o podržavljenju - napominju u Agenciji.

Pod aktom o podržavljenju u smislu Zakona smatra se pravni akt koji je imao neposredno dejstvo, kao što je presuda, odluka, rješenje i drugi pravni akt kojim je izvršeno oduzimanje imovine.

- Faktički oduzeta imovina, odnosno imovina oduzeta bez pravnog osnova, odnosno bez nekog akta države, ne može se vratiti niti obeštetiti u postupku restitucije. Podnosilac zahtjeva nije dostavio odluku o oduzimanju, a takvu odluku ni Agencija nije uspjela da pribavi u dosadašnjem toku postupka - ističe se u odgovoru Agencije za restituciju.

Majstorsko pismo iz 1932.

Uz majstorsko pismo iz 1932, osnivački akt iz 1941, Vladimir je pokazao i kako su izgledale etikete za proizvode iz deda Ivanove nadaleko poznate radionice. Sačuvali su Milosavljevići i fotografije, ali i račune. Na jednom od njih, iz aprila 1948. vidi se da je iz Slovenije željeznicom stiglo čak 350.000 etiketa za karamele, . 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.