Vučić: Hrvati i Srbi imaju iste probleme

Avaz.ba
13.02.2018 13:51

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u dvodnevnoj službenoj posjeti Hrvatskoj, izjavio je u utorak u Vrginmostu da Srbi i Hrvati imaju gotovo iste probleme koje je zato lakše rješavati zajedno.

Naglasio je kako je kod hrvatskog čelništva prepoznao iskrenu volju za saradnjom i poručio da će vrlo brzo uzvratiti poziv hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u Srbiju.

Vučić je posjetio porodicu Lapčević koja je izabrana jer je riječ o povratnicima s troje djece, potom je obišao osnovnu školu u Vrginmostu, kojoj je donirao deset računara za opremanje informatičke učionice, a zatim pogledao učionicu srpskog jezika i kulture.

- Lijepa škola, ali važno je da bude više djece. To je očito velik problem i u Hrvatskoj i u Srbiji - rekao je Vučić.

Ta osnovna škola ima 94 učenika, od kojih je 42 posto pravoslavne vjere. Učenici imaju zajedničku nastavu, no postoje izborni predmeti pravoslavnog vjeronauka, kao i srpskog jezika i kulture, kazala je direktorica škole Barbara Ljubišić.

Dodala je i kako je primjetan pad broja učenika jer je 2002., u vrijeme kada je ona počela tamo raditi, u njoj bilo 230 učenika.

- Kompletne porodice iseljavaju iz mjesta i odlaze za boljim životnim uvjetima. Ovdje su životne prilike vrlo loše, tako da se to vidi i na broju naših učenika - rekla je direktorica.

Predsjednik Srbije se nakon škole uputio u društveni dom u Vrginmostu, gdje je govorio pred dvjestotinjak pripadnika srpske zajednice i tamošnjih vlasti.

Vučić im je zahvalio što su ostali u tom kraju usprkos teškim životnim uvjetima, dodavši kako je na putu prema Vrginmostu svjedočio tragovima ratnog razaranja i malom broju ljudi koji ondje žive.

- Došao sam u Hrvatsku da bi se napravili bolji odnosi između Hrvata i Srba, ne odnose u kojima netko nekog ponižava i pobjeđuje, nego odnose saradnje, one u kojima bi Srbi u Hrvatskoj mogli biti mirniji i sigurniji u svoju budućnost - poručio je.

Dodao je da zato ne razumije one koji napadaju hrvatsku predsjednicu i ponovio da "usprkos različitim pogledima na prošlost ne postoje nikakve velike razlike u interesima Srba i Hrvata oko budućnosti".

- Mislim da imamo zajedničke, gotovo iste probleme, te da ih možemo mnogo lakše rješavati ako to činimo zajedno, ne samo u Hrvatskoj i u Srbiji,nego u cijeloj regiji. Moramo ubrzano razgovarati o povezivanju, o izgradnji željeznica i cesta, i o tome kako da u svakom selu i gradu vidimo kako Srbija može pomoći, a kako Hrvatska. Mislim da je to najbolja poruka za vas - poručio je srbijanski predsjednik.

Hrvatske građane srpske nacionalnosti pozvao je "da s ponosom nose svoje srpsko ime i prezime, da se nikoga ne stide i nikoga ne boje".

Lokalno stanovništvo srbijanskog je predsjednika upoznalo s problemima s kojima se nose, od neisplaćenih penzija, teškoća sa stanarskim pravom i općenito o uvjetima života.

Vrginmost, mjesto pored Petrove gore, koje je nakon završetka Domovinskog rata preimenovano u Gvozd, vratilo je svoje ime 2012., dok je ime općine ostalo.

Prema popisu stanovništva iz 2011., u općini Gvozd, u 19 naselja, živi 2970 stanovnika, od kojih Srbi čine 66,53 posto. Gotovo trećina stanovništva starija je od 65 godina.

Oglasi

NA VRH