REGION

Tvrdi da je nasljednik Kuće cvijeća: Tito je sahranjen u mom dvorištu

Screenshot/O2

Avaz.ba

13.2.2018

Nasljednik možda i najbogatijeg Srbijanca uoči Drugog svjetskog rata kazao je za O2 da je zdanje u Užičkoj u kojem se danas nalazi Kuća cvijeća njegovo.

Međutim, kako kaže, nije mu vraćeno, jer je Zakon nepravedan. U Agenciji za restituciju kazali su da Kuća cvijeća neće biti vraćena.

Praunuka su pitali šta bi bilo sa Kućom cvijeća da mu se vrati?

- Ja ne znam, nije normalno da se ljudi sahranjuju u tuđem dvorištu - kaže Vladimir Lešić, praunuk Miloša Savčića.

- Kao i svi ostali mi znamo to je veliki predmet, ono što je nerealno to je vraćanje Kuće cvijeća, to se neće dogoditi to su špekulacije i medijska naklabanja - rekao je direktor Agencije za restituciju, Strahinja Sekulić.

Savčićevog potomka neki iz šale zovu srpski Rokfeler. Vladimir pita ko koči, zašto se imovina ne vraća i poručuje da je „zakon o restituciji diskriminirajući“.

Inicijativa za ocjenu ustavnosti tog zakona već je podnijeta Ustavnom sudu, trenutno se traži 25 poslanika koji će svojim potpisom inicijativu pretvoriti u prijedlog i tako ubrzati proces ocjene ustavnosti.

- Ono što mi predlažemo jeste neka vrste supstitucije. Sva ona imovina koja se racionalno ne koristi, i može sumnjivim privatizacijama da završi u ko zna čijim rukama treba da se vrati vlasnicima - rekao je ispred Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

Hoće li i Kuća cvjeća biti predmet obeštećenja još uvijek se ne zna. Priča kaže da je Tito bacio oko na zdanje u Užičkoj još sredinom tridesetih godina prošlog vijeka, a neki su ga tada čuli da je rekao da će tu živjeti., prenosi B92.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.