Predsjednik LDP-a Srbije

Čedomir Jovanović: Treba reći istinu - Kosovo je zauvijek otišlo

RTS

Foto: Arhiva


Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Srbije Čedomir Jovanović izjavio je da je "Kosovo zauvijek otišlo" i da to treba treći.

- LDP u svom stavu uvijek je bio usamljen, ali nikada nije odustajao i nikada neće podržati one koji nemaju hrabrosti za suočavanje s realnošću - naveo je lider te partije.

Jovanović je povodom deset godina od proglašenja nezavisnosti Kosova kazao da ta godišnjica opominje da vrijeme neumitno teče, uprkos želji ogromnog dijela političkih elita i političara da se ono zamrzne, saopćio je LDP.

Dodaje se da ni 2008., u zoru proglašenja nezavisnosti Kosova, ta partija nije bila s većinom i da nije pristajala na laž koja se, kako kaže Jovanović, podmetala građanima da Kosovo može ostati dio Srbije nakon decenija tragičnih, nasilnih i pogrešnih postupaka.

- I tada smo, kao i danas, govorili da je Kosovo zauvijek otišlo i da je to istina - tužna, tragična, ali istina koju dugujemo da kažemo Srbima. Ni tada, kao ni danas, nismo odustajali od vjere da su drugačije veze Kosova i Srbije ne samo moguće, nego i neumitne - poručio je lider LDP-a.

Dodao je da ta stranka nikada nije promijenila svoj stav da budućnost zemlje ne smije biti talac ružne slike prošlosti "koju i dalje nismo spremni da priznamo", prenosi RTS.

NA VRH

Podijeli članak na