REGION

Dačić: Logičnije da SAD i Britanija povuku priznanje Kosova

Avaz.ba

22.2.2018

Logičnije je da Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija povuku priznanje Kosova, nego da ga Rusija prizna, rekao je danas šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić, poslije sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, sa kojim je konstatovao da dvije zemlje imaju široko podudaranje stavova u većini međunarodih pitanja.

Dačićev komentar uslijedio je povodom pitanje novinara dvojici ministara da prokomentarišu izjavu kosovskog predsjednika Hašima Tačija da bi "pomoglo" kada bi Rusija priznala Kosovo.

Šefovi diplomatija Srbije i Rusije su kazali da takav Tačijev stav ne mijenja ništa.

Lavrov je rekao da je Rusija iznijela svoj stav po pitanju Kosova i da izjava Tačija ne može to da promijeni.

- On, kao i većina političara u Prištini, treba da se bavi svojim poslovima, a naročito činjenicom da su optužni za izvršenje ratnih zločina - rekao je Lavrov i ponovio da je Rusija privržena Rezoluciji 1244 UN "za razliku od nekih evropskih zemalja".

Dačić, povodom te izjave Tačija, smatra da bi "bilo logičnije da SAD i Velika Britanija povuku priznanje", kako bi se stišala "velikoalbanska histerija", koja je najveća prijetnja stabilnosti u regionu".

Šef srbijanske diplomatije naglasio je da je zvaničan stav Srbije da je zadovoljna nivoom saradnje sa Rusijom, koja "nije samo na papiru", već je zaista sadržajno, strateško partnerstvo.

Dačić je podsjetio da je robna razmjena sa Rusijom 2,5 milijardi dolara, kao i da Srbija i Rusija zajednički realizuju mnogobrojne projekte. 

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da 180 godina diplomatskih odnosa odražava istinsku veličinu prijateljstva dvije vlade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.