REGION

Dva postizborna pitanja: Koga će Vučić postaviti za gradonačelnika i osniva li Đilas novu stranku

Blic.rs

5.3.2018

Samo četiri izborne liste prešle su cenzus na lokalnim izborima u Beogradu, a ubjedljivu pobjedu odnijela je lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd", koja će moći samostalno formirati vlast jer će, prema podacima na osnovu 99,7 posto obrađenog uzorka, imati 63 mandata u Skupštini grada. 

Osim liste SNS-a, mandate u gradskoj skupštini imat će i lista Dragana Đilasa, lista SPS-JS i lista Aleksandra Šapića.

Izašlo 51,3 posto birača 

SNS može sama formirati vlast u Beogradu, budući da ima 63 mandata. 

Samo četiri liste su iznad cenzusa u Beogradu - Lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd", "Ivica Dačić - Socijalisticka partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija (JS)", "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobjeđuju!" i "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik".

Dvije najveće liste - SNS i koalicija oko Đilasa - zabilježile su rezultate bolje od očekivanih.

Čak 14 izbornih lista osvojilo je manje od 1 posto glasova, dok je DS spala na oko 2,1 posto podrške.

I pored poraza, Đilas je najavio ostanak na političkoj sceni Srbije. Lider SNS-a Aleksandar Vučić najavio je da će ime gradonačelnika biti poznato za 50 dana.

Stranke ekstremne desnice doživjele su debakl i ostale daleko ispod cenzusa, dok je  LDP osvojio samo 0,2 posto glasova. 

Neregularni izbori

Koalicija "Dosta je bilo-Dveri" ocijenila je sinoć da su izbori za Skupštinu grada Beograda najprljaviji i najneregularniji otkad je na vlasti Srpska napredna stranka.

Kandidat za odbornika iz redova "Dveri" Srđan Rogo naveo je da gotovo da nije bilo biračkog mjesta u Beogradu ispred kojeg nisu primijećeni aktivisti SNS-a, čak i visoki funkcioneri sa spiskovima kako razgovaraju s biračima ili ih dovode. 

Dodao je da je koalicija poslala zvaničan zahtjev Gradskoj izbornoj komisiji da izvrši uvid u birački materijal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.