Trgovinski rat

Zbog brašna izbio spor između Srbije i Makedonije

Avaz.ba
06.03.2018 19:19

Srbija će odgovoriti posebnim mjerama na odluku Makedonije da uvede izvancarinske barijere na izvoz brašna iz Srbije ukoliko Skoplje do srijede ne bude riješilo taj problem, potvrdio je ministar trgovine i turizma u Vladi Srbije Rasim Ljajić.

Beogradski mediji tvrde kako su se "usijale telefonske veze" između Beograda i Skoplja nakon što su makedonske vlasti prije dvije sedmice uvele vancarinske prepreke uvozu brašna iz Srbije.

"U svakodnevnim smo konzultacijama s predstavnicima makedonske vlade i njihovog ministarstva poljoprivrede. Čini mi se da smo se malo približili nekom rješenju... Ukoliko sutra u Skoplju ne pronađemo rješenje, počinjemo odmah s primjenom protivmjera, koje su spremne i najavljene svim resornim službama", citira Radio-televizija Srbije (RTS) Rasima Ljajića.

On kaže da je "afera brašno" posljedica uticaja "mlinarskog lobija" u Makedoniji, te da tri moćna makedonska mlinara imaju veliki uticaj na makedonsku izvršnu vlast.

"Imamo tri velika mlinara koji imaju toliki uticaj na sve vlade u Makedoniji, da pritiskom ishode uvođenje ovakvih barijera, sve dok oni svoje brašno ne prodaju", kaže Ljajić, koji je i potpredsjednik srbijanske vlade.

Ljajić podsjeća kako "Makedonija nema dovoljno brašna iz vlastite proizvodnje i svakako ga mora uzvoziti iz drugih zemalja", navodeći da ga zovu i proizvođači iz Srbije žaleći se na makedonsku stranu.

NA VRH