REGION

Zbog brašna izbio spor između Srbije i Makedonije

Avaz.ba

6.3.2018

Srbija će odgovoriti posebnim mjerama na odluku Makedonije da uvede izvancarinske barijere na izvoz brašna iz Srbije ukoliko Skoplje do srijede ne bude riješilo taj problem, potvrdio je ministar trgovine i turizma u Vladi Srbije Rasim Ljajić.

Beogradski mediji tvrde kako su se "usijale telefonske veze" između Beograda i Skoplja nakon što su makedonske vlasti prije dvije sedmice uvele vancarinske prepreke uvozu brašna iz Srbije.

"U svakodnevnim smo konzultacijama s predstavnicima makedonske vlade i njihovog ministarstva poljoprivrede. Čini mi se da smo se malo približili nekom rješenju... Ukoliko sutra u Skoplju ne pronađemo rješenje, počinjemo odmah s primjenom protivmjera, koje su spremne i najavljene svim resornim službama", citira Radio-televizija Srbije (RTS) Rasima Ljajića.

On kaže da je "afera brašno" posljedica uticaja "mlinarskog lobija" u Makedoniji, te da tri moćna makedonska mlinara imaju veliki uticaj na makedonsku izvršnu vlast.

"Imamo tri velika mlinara koji imaju toliki uticaj na sve vlade u Makedoniji, da pritiskom ishode uvođenje ovakvih barijera, sve dok oni svoje brašno ne prodaju", kaže Ljajić, koji je i potpredsjednik srbijanske vlade.

Ljajić podsjeća kako "Makedonija nema dovoljno brašna iz vlastite proizvodnje i svakako ga mora uzvoziti iz drugih zemalja", navodeći da ga zovu i proizvođači iz Srbije žaleći se na makedonsku stranu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.