VIJEĆE EVROPE

Srbija nije primijenila nijednu od preporuka za sprečavanje korupcije

Blic.rs

Blic.rs

15.3.2018

Srbija nije primijenila nijednu od 13 preporuka koje joj je Komisija Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) dostavila u julu 2015, navodi se u danas objavljenom izveštaju o primijeni preporuka.

Kako je saopćeno iz Vijeća Evrope, GRECO je konkretno preporučio mjere neophodne kako bi se unaprijedila transparentnost parlamentarnih procesa, uključujući i osiguranje adekvatnog vremenskog okvira za podnošenje amandmana i korištenje hitnih procedura kao izuzetak, a ne kao pravilo.

Pritom je posebno istaknuta potreba za uvođenjem propisa o transparentnosti ugovora između parlamentaraca i lobista i ostalih trećih lica, a s obzirom na veliku opasnost od štetnih uticaja. 

Postignut je samo ograničen napredak kada je riječ o transparentnosti djelovanja Narodne skuptšine, navodi GRECO u današnjem izvještaju o primijeni preporuka.

Odlučnije postupanje i usvajanje kodeksa ponašanja

S tim u vezi potrebno je odlučnije postupanje, kao i usvajanje kodeksa ponašanja i uvođenje pravila za članove parlamenta koja bi se odnosila na interakciju s lobistima i ostalim trećim licima.

Preporuke iz 2015. odnosile su se, između ostalog, na jačanje nezavisnosti i uloge Visokog vijeća sudstva i Državnog vijeća tužilaca; izmjene procedura za postavljanje i unaprjeđivanje sudija, predsjednika suda i tužilaca, prije svega posredstvom izuzimanja Nacionalne skupštine iz te procedure i imenovanja na osnovu vrijednovanja rezultata; kao i kontinuiranu reformu sistema vrijednovanja rezultata sudija i tužilaca.

Sudije i ustavne reforme 

Što se tiče sudija, izvještaj GRECO-a pozdravlja mjere poduzete za dalji razvoj uloge Visokog vijeća sudstva, poboljšanje objektivnosti i transparentnosti procedura postavljanja i unaprjeđenja sudija, kao i obučavanje sudija o etičkim pitanjima.

Osim neophodne ustavne reforme radi promjene sastava Visokog vijeća sudstva i izuzimanja Narodne skupštine iz procesa postavljanja sudija, GRECO očekuje i da se preispita sistem vrijednovanja učinka sudija.

Jačanje uloge Državnog vijeća tužilaca

Slična situacija je i sa tužiocima. Poduzeti su određeni koraci za jačanje uloge Državnog vijeća tužilaca, provjeru sistema vrijednovanja učinka tužilaca i njihovo obučavanje o etičkim pitanjima. 

Dalji napredak zavisi od predstojeće ustavne reforme. GRECO ponavlja zahtjev srpskim vlastima da razmotre kriterije za postavljanje i unaprjeđenje tužilaca.

Imajući u vidu gore navedeno, GRECO zaključuje da je, sve u svemu, nivo implementacije preporuka veoma nizak i "u cjelini nezadovoljavajući". GRECO zbog toga traži od šefa srpske delegacije da što prije, a najkasnije do 31. oktobra 2018, dostavi izvještaj o provođenju do sada neprimijenjenih preporuka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.