Vučić prekida svađe

SRBIJA Rekonstrukcija Vlade

Vučić prekida svađe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić insistirao je da se prekinu svi okršaji u javnosti među ministrima i da se smire strasti koje su posljednjih dana podignute u ovoj zemlji, saznaju "Novosti".

Otvaranje teme rekonstrukcije Vlade "podgrijalo" je i stare sukobe među pojedinim članovima ministarskog tima, a premijerka Ana Brnabić praktično je poslala otvorenu poruku vicepremijerki Zorani Mihajlović da je i ona veoma blizu "crvenom kartonu" u novoj kadrovskoj raspodjeli.

Brnabić je otvoreno krizirala pojedine članove svoje vlade da imaju preveliku sujetu, da nisu timski igrači, a iznijela je i zamjerke da se infrastrukturni projekti ne odvijaju dovoljno brzo, čime je praktično "naciljala" Mihajlović koja vodi taj resor.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je u srijedu da o rekonstrukciji Vlade treba da odlučuje onaj ko je formulirao politiku koju su građani Srbije podržali. 

- Dakle, onaj za koga glasa Srbija, a glasa za Aleksandra Vučića u nezapamćenom broju glasova, i nijedan političar u novijoj historiji Srbije, odnosno od nastanka višepartijskog sistema, nikada nije imao tako visok stepen podrške i tako dugotrajnu podršku među građanima Srbije. Do tada ministri uopće ne treba da se bave time, nego treba da rade svoj posao i da od toga ne prave temu. Vjerujem u zajedničku ideju - kazao je Vulin.

Ministar rada Zoran Đorđević rekao je da o promjenama u Vladi odlučuje premijerka Brnabić, a na pitanje da li će biti smijenjen, odgovorio je da nema vremena da se bavi time.

- Trudim se da svaki dan učim i širim svoje znanje. Ana Brnabić, kao predsjednica Vlade, izabrala me je u svoj tim, ona ga vodi, ocjenjuje i donosi odluku treba li nekoga zamijeniti.

Ministri koji su dosad najčešće spominjani kao mogući "prekobrojni" u Nemanjinoj - Dušan Vujović, Vladan Vukosavljević, Vanja Udovičić i Goran Trivan - zasad se nisu izjašnjavali pronalaze li se u kritikama premijerke Brnabić. 

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH