share whatsapp twitter facebook
×

REGION Predsjednik Srbije

Vučić: Borit ćemo se, ali nezavisnost Kosova nećemo priznati!

To što nije ispunjeno šest tačaka Briselskog sporazuma koje se tiču Zajednice srpskih opština, ne može biti samo krivica Albanaca - rekao je sinoć predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije razgovora u Briselu.

Za pet godina su i najteži ratovi završavani, rekao je predsjednik Srbije i podsjetio da je Srbija ispunila sve tačke od 7. do 15. tog sporazuma.

Albanci nemaju namjeru ispuniti obavezu, uvjeren je Vučić.

- Za pet godina nisu mogli da pročitaju stranicu i po teksta, to je uvreda za zdrav razum, za nas, za Srbiju - rekao je Vučić komentirajući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da nije stigao da pročita sporazum o Zajednici srpskih opština.

- Gotovo 1.800 dana šest glavnih tačaka Briselskog sporazuma nisu ni dirnute, a to ne može da bude samo krivica Albanaca, to je potpisala i Evropska unija - istaknuo je predsjednik Vučić nakon sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini (Federica Mogherini) i kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem.

Vučić je, također, dodao da je Srbija na evropskom putu, ali da neće urušiti svoje državne i nacionalne interese da bi neki u Evropi i svijetu mogli biti zadovoljni, rekao je Vučić.

On je kazao da je za Srbiju veoma važan evropski put.

- Moja obaveza je da čuvam mir i stabilnost, a ne kao neko na ulici da postupam. Rekao sam večeras Mogerini da je Srbija na evropskom putu. Borit ćemo se da učinimo sve da napredujemo, ali nemojte da mislite da je moguće da Srbija uruši sve svoje nacionalne i državne interese da bi neki u Evropi i svijetu mogli da budu zadovoljni - poručio je on.

Manevarski prostor nam je mali, dodao je predsjednik Srbije, ali na nama je da nastavimo da se borimo, ali nezavisnost Kosova nećemo priznati, rekao je Vučić.