share whatsapp twitter facebook
×

SUBOTICA

Orban želi da Srbija uđe u EU i poručuje: Evropa se mora držati kršćanske i židovske zajednice

Mađarski premijer Viktor Orban u Subotici je u ponedjeljak izjavio kako je Evropskoj uniji potrebna Srbija - stabilna i pouzdana država s kojom Mađarska nema otvorenih pitanja.

- Srbija nije problem, ona je potencijal i zato je ova zemlja potrebna EU - kazao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Hina.

Njih dvojica otvorili su u Subotici obnovljenu sinagogu, u čiju je adaptaciju Mađarska uložila oko 2,5 miliona eura.

- Centralna Evropa ima samo jedan put, a to je Evropa koja se drži kršćanske i židovske zajednice. Mislimo da je Srbija trebala odavno biti s nama u EU i želimo joj mnogo uspjeha na tom putu - rekao je Orban na svečanosti otvorenja sinagoge.

Predsjednik Srbije Vučić rekao je da su njegovi razgovori s Orbanom bili bez otvorenih pitanja, te da su jedine teme bile kako zajedno raditi na boljoj budućnosti, kako da više mađarskih kompanija dođe i ulaže u Srbiju i kako da se srbijanske kompanije pozicioniraju u Mađarskoj.

Subotička sinagoga izgrađena je 1902. godine i druga je po veličini u Evropi, odmah poslije budimpeštanske, navode subotički mediji.

Posjeta mađarskog premijera i susret s predsjednikom Srbije u Subotici upriličen je desetak dana uoči izbora u Mađarskoj na kojima vladajuća stranka FIDESZ, predsjednika Orbana, računa na glasove, među ostalima, i vojvođanskih Mađara ,kojih je oko 250.000.