POSJETE Razgovori o budućnosti dijaloga

Federika Mogerini dolazi u Beograd

Agencije
27.03.2018 14:06

Foto: Arhiv

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini (Federica Mogherini) kasno popodne stiže u Beograd da bi s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarala o budućnosti dijaloga, potvrdio je njen portparol Maja Kocijančić.

Ova posjeta dolazi dan nakon što je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić uhapšen u Kosovskoj Mitrovici, a nakon ispitivanja i deportiran u centralnu Srbiju.

Srpska lista danas je objavila da će se povući iz Vlade Kosova, a da će Srbi 20. aprila formirati ZSO, u skladu s Briselskim sporazumom.

Portparol Evropske komisije Maja Kocijančić ponovila je u Briselu da EU žali zbog dešavanja na Kosovu i poziva vlasti u Beogradu i u Prištini da probleme rješavaju u okviru dijaloga pod okriljem EU jer je to jedini put naprijed.

Na redovnom brifingu za novinare Kocijančić je rekla da je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Mogerini, koja je sinoć razgovarala s predsjednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, u stalnom kontaktu s obje strane.

- Jasno smo rekli da pozivamo vlasti Srbije i Kosova da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala - rekla je Kocijančić.

Ona je dodala da sva pitanja od obostranog interesa treba da se rješavaju u okviru dijaloga čiji je krajnji cilj normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

Kocijančić je ponovila da EU očekuje i od Srbije, koja pregovara o pristupanju EU, i od Kosova, koje ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da u potpunosti poštuju sporazume koje su postigli u dijalogu i naglasila da je dijalog pod okriljem EU jedini put naprijed.

NA VRH