REGION

"Societe generale" napušta Srbiju?

B92

9.4.2018

Francuska bankarska grupacija "Societe generale" napušta centralnu i istočnu Evropu i prodaje banke u šest zemalja tog regiona.

To piše EU Scoop, mali nezavisni bugarski portal koji objavljuje vijesti na engleskom, pozivajući se i na lokalni Capital.bg.

Slično "Telenoru", još jedan veliki investitor povlači se iz Bugarske i ostatka CIE. U "Societe generale" odlučili su se fokusirati na druge dijelove svog biznisa i prodaju banke u spomenutim regionima, navodi portal.

Capital.bg objavio je informaciju o povlačenju te francuske bankarske grupacije, navodeći da u SG nisu zadovoljni svojom pozicijom na tržištima s kojih izlazi, budući da nisu lideri u regionu. Prenose i informaciju da je već viđen kupac za njihovu banku u Bugarskoj, mađarska OTP banka. Iz te banke nisu komentirali navode o kupovini.

Drugi potencijalni kupac je "Apolo Global" menadžment, koji, također, nije niti potvrdio niti demantirao tu informaciju.

Ogranak SG-a u Bugarskoj bit će, kako se dodaje, otuđen u paketu s bankama u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Moldaviji. Capital navodi da je riječ o prezasićenim i trenutno neatraktivnim tržištima, zbog čega je donesena odluka o povlačenju, pogotovo što ni u jednoj od njih banka nije u top-tri.

Kancelarija "Societe generale" otvorena je u Beogradu još 1977. godine, da bi 1991. prerasla u banku. To je jedina banka sa stranim kapitalom koja je u Srbiji radila tokom devedesetih godina prošlog stoljeća. Ima mrežu od oko 100 ekspozitura i među vodećim je bankama u zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.