Srbija: Zbog novog zakona 34 vozača završila u zatvoru

Blic.rs
10.04.2018 11:54

Čak 34 bahata vozača završila su u zatvoru zbog nasilničke vožnje u prethodnih sedam dana otkako se primjenjuju izmjene Zakona o sigurnosti u saobraćaju. 

U nasilničkoj vožnji najviše su učestvovali vozači koji su imali više od dva promila alkohola kada ih je zaustavila policija. Na osnovu izmijenjenog zakona, vozač se nakon trežnjenja u policijskoj stanici po hitnom postupku provodi kod sudije za prekršaje koji mu određuje kaznu od 30 do 60 dana zatvora, 15 negativnih poena i zabranu upravljanja vozilom od devet do 12 mjeseci, piše Blic.rs.

Tako je za vikend u u blizini Kruševca kaznu od 30 dana zatvora dobio vozač Fiat Punta koji je napuhao čak 2,38 promila pošto su ga policiji prijavili građani, dok je upola manje kažnjen Goran Č. jer je imao 2,04 promila.

Direktor Komiteta za sigurnost u saobraćaju Damir Okanović posebno ističe značaj oštrog kažnjavanja alkoholiziranih i bezobzirnih vozača.

- Za ovih sedam dana otkad je na snazi izmijenjen zakon, policija i sudovi su sklonili 26 potencijalnih ubica s naših puteva i ulica, većinom onih koji su imali više od dva promila alkohola u organizmu. Koliko su opasni vozači koji su poslati u zatvor, najbolje pokazuje podatak da vozač koji ima dva promila alkohola ima 18 puta veći rizik da izazove saobraćajnu nezgodu nego trijezan vozač - objašnjava Okanović.

Dakle, pijani vozači odmah idu iza rešetaka i za takve nema milosti.

Na osnovu izmjena Zakona o sigurnosti u saobraćaju, osim vožnje s više od dva promila, nasilničkom vožnjom smatra se i prekoračenje brzine za više od 90 kilometara na sat u naselju, za više od 100 kilometara na sat van naselja, pretjecanje kolone preko pune linije i najmanje dva prolaska na crveno u roku od 10 minuta.

Tagovi

Srbija Policija
NA VRH