SASTANAK

Merkel: Srbija igra ključnu ulogu kada je riječ o Kosovu i BiH

Avaz.ba
13.04.2018 14:38

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je, na pres-konferenciji s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da se u Briselu vode važni razgovori, te da Srbija igra ključnu ulogu u vezi s Kosovom, i u vezi s Bosnom i Hercegovinom.

S najvećom pažnjom slušamo stavove kancelarke Merkel, rekao je Vučić.

Angela Merkel je istakla da je zapadni Balkan visoko na dnevnom redu bugarskog predsjedavanja EU te da je tema današnjeg sastanka saradnja Njemačke i Srbije, ali i odnosi u regionu.

Istakla je da je o značaju zapadnog Balkana u Berlinu govorio i predsjednik EK Žan-Klod Јunker, koji je bio gost zatvorene sjednice savezne vlade.

- Federika Mogerini, visoka predstavnica EU, vodi veoma važne razgovore, gdje Srbija igra ključnu ulogu kada je riječ o Kosovu, ali i BiH, i veoma je važno da imamo blisku saradnju - rekla je Merkel.

Dodala je da se to uvijek povezuje s razgovorima o kursu reformi koje Srbija hrabro provodi te da je to kompliment predsjednici vlade.

- Radujem se današnjem sastanku. Želimo doprinijeti pronalasku rješenja, bez obzira što to može biti teško - rekla je Merkel.

Predsjednik Srbije je zahvalio Angeli Merkel na zainteresiranosti koju poklanja Srbiji.

- Da nije bilo njemačke pažnje, mi bismo imali mnogo više kriza - rekao je Vučić i dodao da s najvećom pažnjom sluša stavove kancelarke Merkel.

Vučić je rekao da ćemo morati donositi teške odluke u budućnosti.

- Srbija je posvećena miru i stabilnosti. Bilo kakakv sukob na Balkanu vratio bi sve narode 100 godina unazad - istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Berlinu na poziv njemačke kancelarke. To je njihov 12. susret do sada, a drugi za mjesec i po.

NA VRH