REGION

Zagreb nedostupan: Andrej Plenković se nije htio javiti na telefon Ani Brnabić

Telegraf.rs

19.4.2018

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić ponovo je danas osudila incident sa zastavom i vrijeđanjem hrvatske delegacije u srbijanskom parlamentu i istaknula je da je negativno iznenađena izjavom šefa Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji kaže da se o njenoj i osudi incidenta predsjednice parlamenta Maje Gojković može polemizirati i relativizirati ovaj događaj.

- Moja izjava ne može biti jasnija. Ja direktno, nedvosmisleno i najoštrije osuđujem ponašanje Vojislava Šešelja - rekla je Brnabić novinarima u Beogradu i objasnila da jučer, nažalost, nije mogla biti tako direktna jer je bila u putu. 

Upravo zbog toga, kazala je, ova njena reakcija je nedvosmislena.

- Sada se nikako ne može reći da relativiziram ono što se dogodilo ili da je Vlada Republike Srbije ostala nedorečena. Mislim da je bila pogrešna odluka prekinuti posjetu. Republika Hrvatska ima pravo na takvu odluku, ali mislim da je bilo mnogo bolje da smo nastavili razgovore - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u vezi s jučerašnjim incidentom koji je u Skupštini Srbije izazvao lider radikala Vojislav Šešelj.

Istaknula je da su Vlada Srbije, predsjednik i predsjednica Skupštine, uradili sve što je bilo moguće da posjeta hrvatske parlamentarne delegacije prođe najbolje moguće.

- Žao mi je, pokušala sam jučer telefonom da dobijem i premijera (Andreja) Plenkovića, on mi se nije javio. To nije dobar signal. Srbija ostaje otvorena za saradnju s Hrvatskom i regionalnu saradnju. Ne postoji drugi način za napredak regiona osim zajedničke saradnje i dijaloga - rekla je Brnabić.

Inače, hrvatska delegacija, predvođena šefom parlamenta Gordanom Jandrokovićem, prekinula je posjetu Beogradu u dogovoru s Plenkovićem. 

Upitana postoji li mogućnost da se incident uopće nije dogodio, jer ne postoji nikakav snimak događaja, Brnabić je rekla da to ne bi da komentira, jer nije bila u Beogradu.

- Najvažnije je da to jasno osudimo i kažemo da to nije Srbija kakva je Srbija danas - poručila je Brnabić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.