PROTESTI

Srbija zabranila okupljanje Šešelju i radikalima u Hrtkovcima

Večernje novosti/BIRN

20.4.2018

Policija neće dozvoliti bilo kakva okupljanja u Hrtkovcima, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Više političkih organizacija najavilo je moguće skupove u Hrtkovcima, a država Srbija neće dozvoliti ugrožavanje javnog reda i mira i bilo kakvih sloboda građana, rekao je Stefanović, odgovarajući na pitanje Tanjuga hoće li MUP dozvoliti održavanje političkih skupova u tom mjestu.

- Što se nas tiče, građani mogu biti potpuno mirni i spokojni, a politički skupovi mogu se manifestovati u Skupštini i neka tamo, na zakonom predviđen način, narodni poslanici sučeljavaju svoja mišljenja - rekao je ministar.

Stefanović je poručio da neće dozvoliti da se to dešava na ulici.

Vojislav Šešelj je kazao da će ignorirati zabranu i održati skup u svakom slučaju.

- Mi idemo, a Vlada nema razloga da ga zabrani - rekao je Šešelj za BIRN.

Upitan o mogućim incidentima uzrokovanim njegovim nepoštivanjem zabrane, Šešelj je odgovorio: "Zašto bi mene bilo briga?"

- Mi smo prvi zakazali (okupljanje u Hrtkovcima); vlasti mogu zabraniti ostale - dodao je on.

Posljednjih dana povećao se broj incidenata u kojima učestvuju radikali nakon što su nevladine organizacije i opozicioni političari počeli ukazivati da nedavna osuda zbog ratnih zločina zakonski diskvalifikuje Šešelja kao skupštinskog zastupnika.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) 11. aprila osudio je Šešelja u odsustvu na deset godina zatvora zbog poticanja na izvršenje zločina svojim nacionalističkim govorima u Vojvodini tokom rata 1992.

Njegovi govori u kojima je pozivao na protjerivanje Hrvata iz Hrtkovaca bili su praćeni nasiljem nad hrvatskim civilima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.