SRBIJA

Erdoanov sin u Novom Pazaru: Najbolji strijelci u Osmanskom carstvu bili su sa ovih prostora

Twitter

Kurir

24.4.2018

Otvaranjem izložbe o streličarstvu Bilal Erdoan (Erdogan), sin predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), započeo je danas dvodnevnu posjetu Novom Pazaru.

Bilal Erdoan, koji je osnivač streličarskog kluba "Kemenkeš", izrazio je nadu da će izložba o tradicionalnoj sportskoj vještini unaprijediti kulturnu saradnju Srbije i Turske.

On je istakao da je posjeta predsjednika Turske u oktobru prošle godine dodatno učvrstila odnose dvije zemlje koje, kaže, već imaju dobru ekonomsku i političku saradnju.

- Od sada ćemo više raditi i na planu kulturne saradnje. Streličarstvo je u Turskoj jako popularno, to je jedna od najstarijih sportskih vještina, a nadam se će ova izložba, koja je prikazana i u Beogradu, zainteresirati građane Srbije za ovaj sport. Najbolji strijelci u Osmanskom carstvu bili su upravo sa ovih prostora - rekao je Erdoan.

Komentirajući to što je predsjednik Turske proglašen počasnim građaninom Novog Pazara, Bilal Erdoan je naveo da on i njegov otac i bez takve titule osjećaju pripadnost tom gradu.

- Mi smo braća i bez takvih priznanja - poručio je Erdoan.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zahvalio je Erdoanu na posjeti tom gradu i na prikazivanju izložbe o streličarstvu koja će, kako kaže, građane Novog Pazara upoznati sa kulturom i tradicijom turskog naroda.

- Ovakvi kulturni događaji i manifestacije doprinose upoznavanju dva naroda i jačanju veza dvije države. Novi Pazar i Bošnjaci koji žive u Srbiji i u Turskoj su most saradnje naše dvije države i prijateljskih odnosa dvojice predsjednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Erdoana' - rekao je Biševac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.