REGION

Dačić: Ako Hrvatska želi rat, imat će ga

Novak Đurović/Informer.rs

Informer.rs

1.5.2018

Ukoliko zvanični Zagreb odluči povući hrvatskog ambasadora iz Beograda, kako se špekulira, isto ćemo uraditi i mi s našim ambasadorom u Zagrebu. Spremni smo da tu 'igru' odigramo do samog kraja, ako oni to hoće, ali plašim se da je 'srpski problem' u Hrvatskoj veoma teška i neizlječiva bolest!

Ovo u prazničnom intervjuu za "Informer" kaže Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova. Dačić uvjerava da će Srbija primijeniti sve recipročne mjere u odnosu na Zagreb.

- Oni su našeg ministra odbrane proglasili za "personu non grata", mi smo to, kao što ste vidjeli, odmah uradili s njihovim ministrom. Naša politika s Hrvatima je reciprocitet. Dakle, ako Hrvatska bude povukla ambasadora, Srbija će uzvratiti istom mjerom. Povući ćemo odmah našu ambasadoricu iz Zagreba. Recipročne mjere su uobičajena praksa u diplomatiji. Svuda se to radi. Naravno, nismo zadovoljni ovim, ali smo prinuđeni, mi samo reagiramo, odgovaramo na njihove poteze. Ukoliko dođe do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo da reagiramo. Ipak, nadam se da ćemo se okrenuti pozitivnim stvarima, jer odnosi Beograda i Zagreba jesu presudni, ključni za stabilnost u čitavom regionu... - poručio je Dačić.

quote
<p><strong><em>Ne damo Kosovo! Tačka! </em></strong></p><p><strong><em> </em></strong><span style="background-color: initial;">Da li se iza rogobatne konstrukcije 'pravno-obavezujući sporazum' zapravo krije zahtjev Evropske unije da priznamo lažnu državu Kosovo?&nbsp;</span></p><p>- Ova Vlada Srbije i ovaj predsjednik Srbije nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Tačka! Insistiramo na primjeni Briselskog sporazuma. Tačka. Tražimo formiranje ZSO-a. Još jedna tačka!</p>

Posljednja vijest iz Zagreba glasi da neki zvaničnici čak traže prekid diplomatskih odnosa s Beogradom...

- Hrvatska je krenula pogrešnim putem. Ne znam šta će uraditi. Ali, ponavljam, Srbija će reagirati i uvijek odgovoriti istom mjerom, jer je to diplomatsko pravilo. Reciprocitet je majka diplomatije! Tako radi i Donald Tramp (Trump). Tako radi i Vladimir Putin - poručio je Dačić.

Na pitanje "ako Hrvati hoće, prekidamo diplomatski odnos", Dačić je rekao: "Odgovorio sam". 

Može li se sve ovo, ipak, nekako zaustaviti?

- Srbija je spremna odustati onog trenutka kada Hrvatska ukine besmislene mjere prema ministru odbrane Aleksandru Vulinu. Ovo svakako nije put kojim trebamo ići. Nadam se da će prevladati razum i da ćemo nastaviti putem dobrosusjedske saradnje, trasom koju su zacrtali predsjednici Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić. Ali, ako neko hoće diplomatski rat, imat će diplomatski rat! - upozorava šef srbijanske diplomatije. 

Novinari Informera pitali su Dačića je li moguće da Hrvati zbog ovog blokiraju pregovore s Evropskom unijom, a ministar vanjskih poslova Srbije odgovorio: "Mislim da nije izvjesno da će nam Hrvatska u junu blokirati otvaranje novih pregovaračkih poglavlja s Evropskom unijom. I ranije su to pokušavali pa im to ili nije uspijevalo ili nije trajalo dugo vremena."

Na pitanje o najavi Grabar-Kitarović da će međunarodna komisija utvrditi pravu istinu o Jasenovcu, Dačić kaže: "Imamo mi dosta problema iz prošlosti. Slučaj 'Vulin' samo je kulminacija zataškavanja zločina. Hrvatska godinama negira strašne ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima. Na sve moguće načine trude se da ih relativiziraju. I zaista se bojim da je za Hrvatsku 'srpski problem' veoma teška, neizlječiva bolest."

Kako je moguće da negiraju čak i Jasenovac?! 

- Pazite, Hrvatska je svojevremeno uputila Srbiji notu zbog mojih izjava u UN-u o Jasenovcu. Bio sam zaprepašten takvim licemjerjem i bezobrazlukom! Oni su notu poslali telegramom, a moj plan je da im preporučenom poštom pošaljem imena i prezimena 20.000 djece koja su ubijena u tom i u drugim koncentracionim logorima. Bar bi iz osjećanja počasti za žrtve morali da šute, a ne da traže nekakve nove istrage i da laju na svaki pomen J od Jasenovca. Zamislite, molim vas, oni su očekivali da im se izvinimo za izložbu o tome kako su nas klali i ubijali!?!

A, kako komentirate to što Evropska unija uporno ćuti?

- Ne možemo očekivati da Evropska unija reagira protiv Hrvatske. Možemo da kažemo da su to očigledno dupli aršini, ali Brisel izgleda tako funkcionira. Činjenica je da je nemoguće da se desi da ispred Mauthauzena ili Dahaua stoji tabla s natpisom 'Hajl Hitler' ili 'Zig hajl', ali zato ispred Jasenovca stoji tabla sa 'Za dom spremni'.

Dobro, zašto onda hoćemo u tu i takvu Evropsku uniju?

- Mislim, ipak, da, uprkos svemu, Srbija treba nastaviti sa svojom politikom, uz odbranu dostojanstva. Evropska unija jeste zainteresirana da ovaj region bude dio evropskih integracija i to bi bio njihov najveći uspjeh. Nije ovdje stvar hoćemo li i kada ući u Evropsku uniju, već da sredimo naš život i državu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.