RAT RIJEČIMA

Plenković: Nismo isti; Dačić: Da, mi nismo bili s Hitlerom

Agencije

1.5.2018

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić razmijenili su niz oštrih izjava, navodeći, kako kažu, zbog čega Srbija i Hrvatska nisu iste.

Prvi je izjavu dao Plenković, komentirajući raniju izjavu Dačića da "ako Hrvatska želi diplomatski rat, dobit će ga", rekavši da riječ rat nije dobro koristiti na bilo koji način i da to nije retorika koju treba koristiti.

- Pogledajte retoriku moje vlade - od izbora do sada. Kada smo mi to koristili odnose sa Srbijom kao nekakav argument u unutarpolitičkim prepucavanjima. Mislim da se toga niko ne može sjetiti - naveo je on i istakao da "niko iz Hrvatske nije davao izjave poput Vulina".

Hrvatski premijer navodi i da niko iz Sabora nije oskrnavio srpsku zastavu, što, kako kaže, “nije ni moguće”.

- Varijanta da smo jednaki, ne stoji. Nismo u ovoj priči isti, nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti - kazao je Plenković i dodao da je Hrvatska "svoje poteze jasno povukla".

Plenković je rekao i da s predsjednicom Hrvatske još nije razgovarao o recipročnim mjerama prema Srbiji, nakon što je Beograd potpredsjednika Vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića proglasio nepoželjnim.

Ubrzo je stigao odgovor Dačića, koji je rekao da je "ovo što Hrvatska radi danas glupost".

- Nismo isti, jer mislimo da je ovo što Hrvatska radi čista glupost, i da je bolje da se bavimo razvojem naših odnosa nego da vodimo diplomatski rat. I Plenković sve to zna, ali misli da mu to donosi političke poene. I to je žalosno - naveo je Dačić.

Dačić je tu precizirao da je govorio o diplomatskom ratu.

- Tačno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera, nismo vršili holokaust nad Jevrejima i Hrvatima, nismo tjerali Hrvate da nose obilježja kao što su Srbi i Jevreji morali nositi za vrijeme Drugog svjetskog rata, Jevreji žute, a Srbi plave trake - naveo je Dačić, koji se nalazi u posjeti Indiji.

Osim toga, on je istakao i da Srbija i Hrvatska nisu iste jer “Srbija ne negira zločine, nego ih kažnjava”.

Odnosi dvije zemlje ponovo su narušeni nakon što je lider radikala Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, da bi nekoliko dana kasnije srpskom ministru odbrane Aleksandru Vulinu bio zabranjen ulazak u Hrvatsku, na šta je Vlada Srbije odgovorila zabranom ulaska u Srbiju hrvatskom ministru odbrane Damiru Krističeviću.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.