REGION

Bajrakli džamija prvi put će primati posjetioce tokom ''Noći muzeja''

Blic.rs

2.5.2018

Bajrakli džamija u Beogradu bit će prvi put otvorena za posjetioce tokom manifestacije "Noć muzeja", koja će 19. maja biti održana jubilarni, 15. put na više od 60 lokacija u Beogradu.

Kako je najavljeno, ispred jednog od najstarijih vjerskih objekata iz osmanskog perioda u Beogradu bit će postavljena izložba čija je tema “150 godina Islamske zajednice Srbije”.

Glavni imam Bajrakli džamije, muftija Muhamed Jusufspahić kaže da su vrata te svetinje uvijek bila otvorena za posjetioce i da u ''Noći muzeja'' akcent neće biti na predstavljanju ovog molilišta kao prostora, već kao “mjesta povezivanja s Bogom”.

- Postoje molilišta gdje se ljudi mole ili dive graditelju ili ktitoru, ali nije nam to cilj. Ovo molilište ima neku drugu vrijednost, to je mjesto gdje se vezuje sa Bogom i gdje se niko drugi ne veliča sem njega. Mislim da će posjetioci to osjetiti. Prošlo je mnogo vremena od 1521. godine, mnogo događaja, sistema, režima, a Bog je htio da džamija ostane - rekao je Jusufspahić Tanjugu.

Kako kaže, sve je zamišljeno tako da se u ''Noći muzeja'' ispoštuju i posjetioci i običaji vezani za džamiju.

- Predviđen je poseban prostor za posjetioce u koji će moći da uđu tokom trajanja cijele manifestacije, čak i u vrijeme molitve, ali tako da to ne remeti nikoga i ničiju znatiželju - naveo je Jusufspahić.

Bajrakli džamija sagrađena je između 1570. i 1680. godine, a postoji legenda da je jedan od najstarijih historijskih spomenika podignut 1521., neposredno nakon što su Turci osvojili Beograd.

Jedina je preostala džamija od 217, koliko ih je sagrađeno u periodu vladavine Osmanskog carstva.

U program manifestacije ''Noć muzeja'' ove godine je uvršteno i Šejh Mustafino turbe, mauzolej podignut 1783. godine u Višnjičkoj ulici, ispod današnjeg Studentskog parka u centru Beograda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.