SKANDAL

Srbija: Lažna doktorica godinama ''liječila'' djecu

Ilustracija

Blic.rs

3.5.2018

Višnja Đumić (32) iz Vršca u Srbiji godinama je radila kao ljekar na Pedijatriji Opšte bolnice u tom gradu bez diplome Medicinskog fakulteta.

Đumić je bila zaposlena kao doktor medicine u Službi pedijatrije sa neonatologijom, a djecu je ''liječila'' od decembra 2015. do 3. aprila 2018. Prvo kao pripravnica volonterka, a nakon što je prošla pripravnički staž i kao doktor medicine. Početkom aprila Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja razotkrio je.

- Na osnovu falsificirane diplome doktora medicine, u martu 2016. Đumić je potpisala ugovor o volonterskom obavljanju pripravničkog staža i polaganju stručnog ispita u cilju pripreme i osposobljavanja za samostalni rad - stoji u prijavi koju je Ministarstvo zdravlja podnijelo Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu.

Nakon potpisanog ugovora o stručnom osposobljavanju, lažna doktorica pribavila je i falsificiranu potvrdu i uvjerenje kao da je položila stručni ispit za doktora medicine pred komisijom Ministarstva zdravlja. Ona je tako sve vrijeme, svjesno, lažnim prikazivanjem činjenica dovela i održavala u zabludi rukovodstvo ove bolnice. Zahvaljujući prevari kojom se poslužila, rukovodstvo sa Đumić potpisuje dva ugovora. Prvo ugovor o radu na određeno vrijeme 1. februara 2017. i ugovor na neodređeno 14. jula 2017.

Kako saznaje ''Blic'', Đumić je zaista upisala Medicinski fakultet školske 2005./2006., ali je položila ispite samo iz prve godine.

Prevara je otkrivena kada je Opšta bolnica u Vršcu februara ove godine dostavila Ministarstvu Zahtjev za saglasnost na specijalizaciju iz pedijatrije za doktoricu Višnju Đumić, shodno planu specijalizacije za 2018. i uz zahtjev priložila kompletnu dokumentaciju.

Zaposlenima u Antikorupcijskom timu Ministarstva zdravlja bila je sumnjiva dokumentacija, a nakon provjere je utvrđeno da lažna doktorica nije podnijela ni zahtjev, ni dokumentaciju Ministarstvu za polaganje stručnog ispita, pa ga samim tim nije ni polagala. Dalje je utvrđeno da Ministarstvo nije izdalo potvrdu o položenom stručnom ispitu za doktora medicine na ime Višnje Đumić, već na ime M.T. iz Novog Sada. Uvjerenje o podnesenom zahtjevu za polaganje stručnog ispita, također, nije izdato na ime lažne doktorice, već na ime izvjesne M. B. iz Beograda.

Kako saznaje ''Blic'', nakon što je uhvaćena i pošto su joj predočeni dokazi, Đumić je sve priznala istražnim organima. Ona je priznala da je falsificirala diplomu i drugu dokumentaciju. Rekla je i da je falsificirane dokumente nabavila od izvjesnog Marka iz Novog Sada za novčanu naknadu. Njen predmet Ministarstvo zdravlja predalo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu i ona će, najvjerovatnije, biti optužena za prevaru.

Višnja Đumić je godinu radila kao doktor medicine, ''liječeći'' bolesnu djecu. Nasreću, posljedica po zdravlje djece nije bilo, barem da je poznato, ali je nanesena finansijska šteta. Đumić je izvršila krivično djelo prevara, a, kako je navedeno u prijavi, sve u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist.

Za vrijeme koje je provela u Službi pedijatrije sa neonatologiojom nezakonito je zaradila 1.113.246 dinara na štetu Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i Opšte bolnice u Vršcu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.