REAKCIJA

Vučić: Država je zabranila sve skupove u Hrtkovcima 6. maja

Fena

4.5.2018

Država je zabranila sve skupove u Hrtkovcima i 6. maja u tom srijemskom selu neće biti nikakvih okupljanja, saopćio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

- Država je zabranila sve skupove u Hrtkovcima. Srbija neće u prošlost, već u budućnost. Srbija neće dopustiti uznemiravanje stanovništva u bilo kojem mjestu u našoj zemlji - rekao je Vučić novinarima u Beogradu nakon višednevnog nagađanja u javnosti hoće li, poslije dvije zabrane MUP-a Srbije, radikali (SRS) Vojislava Šešelja održati najavljeni skup u Hrtkovcima.

- Srbija jamči mir, sigurnost i stabilnost. Nikakvih nemira, sukoba i skupova neće biti u Hrtkovcima - naglasio je Vučić i pozvao sve stranke koje su planirale i najavile svoje skupove u Hrtkovcima 6. maja da "razumiju odluku države".

Vučić je naglasio da država "ima pravo" zabraniti okupljanja kada postoji mogućnost ozbiljnijeg ugrožavanja reda, mira i sigurnosti građana.

Skupove su u srijemskom selu Hrtkovcima najavili prvo Vojislav Šešelj, a potom i predstavnici Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, navodeći da žele zaštititi Hrtkovčane od huškačke politike radikala i njihovog vođe Vojislava Šešelja, pravomoćno osuđenog u Hagu zbog progona vojvođanskih Hrvata 90-ih godina.

Hrtkovci su postali sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga radikala 6. maja 1992., na kojem je Vojislav Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti, a narednih je mjeseci zbog pritisaka i prijetnji Hrtkovce napustilo oko 700 mještana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.