SRBIJA

Šešelj napustio Jarak nedaleko od Hrtkovaca, vraća se u Beograd

Agencije

6.5.2018

11:15 

Ratni zločinac i lider radikala SRS Vojislav Šešelj i njegove pristalice su se razišli, napustili su selo Jarak i vraćaju se za Beograd.

Ranije je Šešelj došao u Jarak, gdje je policijski kordon blokirao put ka Hrtkovcima, a gdje su radikali najavili skup.

10:20

Vojislav Šešelj stigao je u Jarak, gdje je policijski kordon blokirao put ka Hrtkovcima, a gdje su radikali najavili skup.

Šešelj je odmah po dolasku u Jarak rekao da ih na putu niko nije zaustavljao, da je bilo nešto policije na silasku s autoputa ka Jarku, a, također, dodao je da će još malo sačekati da se prikupe pristalice radikala.

On je blokadu ocijenio kao grešku.

Kazao je da nije došao provocirati Hrvate već režim.

09:18

Stotinjak policajaca, od kojih su neki u oklopima, blokiralo je cestu za Hrtkovce. 

Propuštaju se samo mještani Hrtkovaca koji imaju ličnu kartu. Do Hrtkovaca se ne može iz smjera Beograda, Šapca, Rume, Sremske Mitrovice, Obrenovca, blokirane su i lokalne ceste, a mimo kordona policije nisu mogli proći ni brojne novinarske ekipe koje su zaustavljene u Jarku.

Podsjetimo, ratni zločinac i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj najavio je okupljanje u Hrtkovcima povodom 26. godišnjice radikalskog mitinga, nakon kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata u Vojvodini 1992. godine.

Dolazak u Hrtkovce najavili su i predstavnici Demokratske stranke (DS), Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo okupljanje zbog mogućeg ugrožavanja sigurnosti građana.

Kako su naveli predstavnici demokrata, oni će doći kao slobodni građani, dok su iz LDP-a istakli da će “lično spriječiti” skup radikala. Policija je zabranila sve skupove zbog opasnosti od ugrožavanja sigurnosti.

Šešelj je u subotu poručio da će radikali održati zabranjeni skup, naglasivši da idu u “dobroj vjeri da čine dobro političko djelo”.

- Nećemo potpuno da odustanemo, mi idemo pa gdje nas policija zaustavi. Sutra niko od nas neće nositi oružje. Idemo u dobroj vjeri da činimo dobro političko djelo - rekao je Šešelj.

Na skupu prije 26 godina u Hrtkovcima Šešelj je, između ostalog, pročitao imena 17 “nelojalnih” mještana hrvatske nacionalnosti koji moraju da napuste to vojvođansko selo.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je naslijedio postupke Haškog tribunala, 11. aprila izreklo je Šešelju pravomoćnu presudu od deset godina zatvora za poticanje progona, deportacije i prisilno premještanje Hrvata iz Hrtkovaca 1992. godine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u petak da je država Srbija zabranila sve skupove u nedjelju u Hrtkovcima i dodao da neće biti nemira i nereda.

- Nikakvih nemira, sukoba i skupova neće biti u Hrtkovcima i molim sve učesnike koji su najavili skup da razumiju odluku države - kazao je Vučić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.