SRBIJA

Srbija: Dušan Vujović podnio ostavku, novi ministar finansija bit će Siniša Mali

Kurir.rs

7.5.2018

Dušan Vujović podnio je ostavku na mjesto ministra finansija u Vladi Srbije, a kako Kurir prenosi, novi ministar finansija bit će Siniša Mali.

Iako je odluku da napusti Vladu Srbije donio znatno ranije, nekoliko Kurirovih izvora iz Nemanjine 11 otkrilo je da je Vujović prošle sedmice uručio ostavku premijerki Ani Brnabić, a ona će je ovih dana, kako to nalaže Zakon o Vladi, proslijediti predsjednici Skupštine Srbije Maji Gojković.

- Vujović je u posljednje vrijeme rijetko i dolazio u Nemanjinu. Može se reći da je već dugo po strani. Svi u Vladi su odavno znali da bi se tako nešto moglo desiti. On je prošle sedmice ostavku formalno uputio premijerki, i to bez velike pompe. Sad je ostalo da mu parlament konstatuje ostavku - objašnjava izvor.

Vujović nije odgovarao na pitanja Kurira, a u njegovom kabinetu nam je kratko rečeno da takvu informaciju nemaju.

Nagovještaj da je Vujovićeva ostavka već na stolu predsjednice Vlade bila je tema i prije desetak dana, i to u parlamentu, kada je premijerka Brnabić odgovarala na poslanička pitanja. Mada nije željela potvrditi informaciju, ona je vješto pripremila teren da je tako nešto očekivano.

- Ne razumijem zašto je rekonstrukcija tako tabu tema - uporna je bila premijerka, uz opasku da je normalno da ako neko ima nekih problema, zdravstvenih, porodičnih ili ne daje sebe u punom kapacitetu, ne bude više član Vlade.

Brnabić je potvrdila i da Vujovića nije bilo jedno vrijeme u državi, ali je to obrazložila službenim putem u Vašington, gdje je bio na razgovoru sa MMF.

Zakon definira da ministar upućuje ostavku najprije predsjedniku Vlade, koji je zatim prosljeđuje predsjedniku Skupštine. Parlament na prvoj narednoj sjednici bez rasprave prima k znanju da je ministar podnio ostavku i time mu prestaje mandat. Ministar može i obrazložiti ostavku Skupštini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.