REGION

Vučić nakon deklaracije SPC-a: Crkva nije ponudila nikakvo rješenje, stav im je nerealan, da ne upotrijebim neku težu riječ

Telegraf.rs

11.5.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u deklaraciji Srpske pravoslavne crkve (SPC) o Kosovu nije vidio šta je rješenje, te ocijenio da je stav Crkve nerealan u suštini, jedna "nova okolnost i teška novost".

U stavu SPC-a, kaže Vučić, nije vidio rješenje, već samo to da trebaju ostati u zamrznutom konfliktu i čekamo bolje vrijeme.

Vučić je, nakon razgovora s poslanikom u Bundestagu Ginterom Krihbaumom, kazao da cijeli dan razmišlja šta da kaže i odgovori tim povodom, te da odgovor, kakav god i smislio, ne bi bio dovoljno dobar. 

- Pročitao sam deklaraciju ili saopćenje više puta. Sve sam vidio i sve poštujem, samo nisam nigdje vidio šta je rješenje. Je li rješenje da sve negiramo, da budemo protiv svega, znači da imamo zamrznuti konflikt i da čekamo neko bolje vrijeme. Koje bolje vrijeme, kada nas bude pet ili tri miliona? Kada odu svi u inozemstvo ili izgubimo stanovništvo ili svi nama pobjegnu 50 godina naprijed - upitao je on.

Vučić je istakao da nema iluzuje da je moguće da svojom voljom izgura nešto što građani neće.

- Građani će donijeti konačnu odluku o svemu. Našu crkvu veoma poštujem, a mislim da nijedna vlada i predsjednik, a volio bih da to pitate patrijarha Irineja, nisu pomogli toliko SPC: Mi smo dovedeni u veoma tešku situaciju, jer nemamo sada da razgovaramo ni o čemu, ako bismo se držali onoga što je SPC donijela - podvukao je on. 

Predsjednik Srbije rekao je da bi naš odgovor bio, ako bi se držali onoga što je SPC rekla: "razgovora nema, "'ajde, svi Albanci da živite u srpskoj autonomnoj oblasti“.

- To je toliko nerealno... Ne bih da kažem nijednu težu riječ, nemam pravo ni smjelosti. Svi govore o svetoj zemlji, samo niko neće na tu svetu zemlju da ide da živi - naglasio je Vučić. 

Kazao je da svi pričaju o tome šta je za Srbiju Kosovo, ali je, primjećuje, za "nas Kosovo važno kada trebamo udariti nekom politički šamar, a kada treba konkretnim djelom da pokažemo - onda nije ništa - nažalost konstatirao je srbijanski lider.

Vučić je rekao da ne spada u tu kategoriju i da njemu znači Kosovo mnogo, zbog čega se ovako teško bori, za razliku od onih koji s oduševljenjem prihvataju nešto što je odbijanje svakog rješenja, i to onih koji su doprinijeli jednostranom proglašenju nezavisnosti, koji su se borili samo za vlast u Beogradu, a nikada za svoju zemlju, koji mu sada drže pridike.

- Ovo je za nas nova okolnost i teška novost. Objasnite mi da li ima bilo ko od vas ko želi da ode da živi u Štimlje ili Glogovac. Pokažite mi ijednog Srbina koji bi to učinio sa svojom djecom. Kada mi ga pokažete, držite mi predavanje, solite mi pamet - poručio je on. 

Vučić je izrazio uvjerenje da će narod iskazati svoju volju i da će svako nositi svoj križ - neko danas, a neko u budućnosti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.