OPSJEDNUT KOSOVOM

Melodramatika Vučića: Nijedan Aleksandar nije preživio na vlasti u Srbiji

CDM

15.5.2018

Kralj Aleksandar i kraljica Draga su bačeni s ovog balkona. Nijedan Aleksandar nije preživio na vlasti, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za britanski ''Financial Times'', koji je započet na balkonu njegovog kabineta u Predsjedništvu Srbije, upravo na mjestu gdje je kraljevski par 1903. godine pogubljen.

S balkona sjedišta predsjednika u sumornom Novom dvoru u Beogradu Aleksandar Vučić posmatra pod konac uređenu baštu. S ovog mjesta, kaže šapatom, srpski kralj Aleksandar i kraljica Draga bačeni su kada je izvršen vojni puč. Kada se kralj uhvatio za ogradu, odsjekli su mu prste, a tijelo njegove žene je osakaćeno, piše ''Financial Times''.

- Nijedan Aleksandar nije preživio na vlasti - kaže Vućić, s prizvukom melodramatike u glasu, piše ''Financial Times''.

U tekstu, u kome se podsjeća na izazove učlanjenja u EU i statusa Kosova kao gorućih problema Srbije, ali i Vučićevu političku prošlost i promjenu političke orijentacije, konstatira se da su upravo ove Vučićeve riječi “ne baš suptilan podsjetnik na ograničenja s kojima se on sreće dok se zemlja kreće na putu ekonomskih reformi, političke stabilizacije i jednog dana potencijalnog članstva u EU”.

Međutim, da bi se Srbija kvalificirala za članstvo u EU, podsjeća list, Vučić mora prvo da riješi status Kosova, čijoj se nezavisnosti većina Srba protivi jer i dalje Kosovo vidi kao kolijevku nacije i Srpske pravoslavne crkve.

- Opsjednut sam Kosovom. Bez rješavanja tog problema, sve što sam postigao do sada neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti - rekao je Vučić.

Podsjeća se da je Kosovo najvažniji test za Srbiju. Kako piše ''Financial Times'' Vučića, koji ima dobre odnose s Kinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Rusijom, Evropska unija, a naročito njemačka Angela Merkel vide kao najbolju šansu za uvođenje zemlje u evropski meanstrem.

S druge strane, podsjeća se, kritičari aktulene vlasti kažu da je EU stvorila “faustovski” pakt sa Vučićem.

- Članstvo u EU je “šargarepa” koja treba da indukuje reforme u zemlji koja se nada da će ući u EU do 2025. godine. Ali to podrazumijeva i stvaranje oštrijih uvjeta i učvršćivanja demokratskih institucija, rješavanje problema s korupcijom, kao i rješavanje problema s Kosovom. Ova godina bi mogla da bude odlučujući test, počevši od Samita EU i lidera zapadnog Balkana u Sofiji u četvrtak, koji treba da doda svjež poticaj širenju bloka - navodi se u tekstu ''Financial Timesa''.

List podsjeća i da je Vučić u politiku ušao kao ultranacionalista koji se ubrzo nakon masakra u Srebrenici zakleo da će “za svakog ubijenog Srbina ubiti 100 muslimana”, a kasnije bio ministar informiranja u vrijeme Slobodana Miloševića.

- Počnete da se pitate da li su te (radikalne) stvari važne da se samo za njih borite - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o svojoj prošlosti.

Vučićev dan počinje u 6.30 sati, i to lekcijom iz ruskog jezika, ali, kako navodi ''Financial Times'', to nikako ne znači da će on postati “Putinova peta kolona u Evropi”.

On sebe, kako piše u tekstu, predstavlja ne kao posljednju, ali svakako kao najbolju nadu za svoju zemlju.

- Srbija je proizvela više historije nego što može da svari - kaže on citirajući Vinstona Čerčila i zaključuje da je najvažnije održati mir i spokoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.