REGION

Brisel Srbiji poslao sedam zahtjeva koje moraju ispuniti prije ulaska u EU

Informer

Informer.rs

16.5.2018

Evropska unija je prošle sedmice diplomatskim kanalima vlastima u Srbiji poslala spisak sedam uvjeta koje moraju ispuniti da bi ova država postala članica.

Sve za ništa

Urednik Informera imao je uvid u ovaj neformalni dopis kojim su Srbijanske vlasti obaviještene šta se od njih očekuje u naredne dvije godine. 

1. Potpuna normalizacija odnosa sa Prištinom 

2. Prekidanje specijalnih veza sa Republikom Srpskom

3. Usklađivanje vanjskih politika EU i Srbije

4. Sporazum o graničnim sporovima sa svim susjedima 

5. Usklađivanje odbrambenih politika 

6. Potpuna nezavisnost pravosuđa po evropskom modelu 

7. Ljudska prava, potpune medijske i vjerske slobode 

U dopisu se to ne navodi, ali kako prenosi Informer Brisel zauzvrat ne nudi ništa konkretnije i više od "obećanja" da će Srbija postati članica Evropske unije "prije 2030. godine".

- Sve i ako bismo ispunili svih sedam zahtjeva, Srbija bi postala članica Evropske unije tek za 12 godina, a i to nije potpuno sigurno! Dakle, oni očekuju da se odreknemo mnogo toga, a da nam oni zauzvrat ne daju ništa. Da nije ozbiljno, bilo bi smiješno - kaže Informerov sagovornik, visoko pozicionirani diplomata upućen u pregovore sa Evropskom unijom.

Ova saznanja indirektno potvrđuje britanski ambasador Denis Kif, istakavši da ulazak u Evropsku uniju ne podrazumijeva samo rješavanje tehničkih pitanja, već i usaglašavanje sa vrijednostima EU. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.