SRBIJA

Vučić: Nisam optimista kada je Kosovo u pitanju

Avaz.ba

18.5.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije optimista kada je riječ o rješavanju pitanja Kosova, da to nije lako, jer još postoji puno mržnje, ali da se mora prijeći preko toga i da će Srbija i dalje ulagati napore za iznalaženje kompromisa.

- Ako me pitate jesam li optimista, nisam. Ali u svakom slučaju mi ćemo uložiti velike napore da se postigne kompromis. Ne mogu garantirati da će i druga strana učiniti isto - rekao je Vučić u intervjuu za madridski dnevnik El Pais, koji konstatira da je Kosovo, inače, velika prepreka koju će srbijanski predsjednik, kako kažu, morati prevazići.

To, međutim, kaže Vučić, nije lako.

- Postoji puno mržnje i dalje (između Srba i Albanaca), ali moramo preći preko toga i pokušati da nađemo kompromis - istaknuo je srbijanski predsjednik za španski dnevnik i objašnjava da je Kosovo prije 10 godina jednostrano proglasilo nezavisnost, a da evropski partneri smatraju da je sporazum između Beograda i Prištine ključni za pristupanje Evropskoj uniji.

Na pitanje šta očekuje od budućnosti, Vučić kaže: 

- Mislim da, kada pogledate u budućnost, ono što želite je dovoljno poslova za mlade ljude, inače za nas neće biti budućnosti. Naše traume i bitke moramo ostaviti u prošlosti.

Jer, ističe Vučić, bilo kakav oružani sukob zbog Kosova ili neki drugi etnički sukob ili tenzije kojih još ima u regionu "ugrozili bi Srbiju". 

- Imali smo mnoge ratove koje nismo željeli u 20. stoljeću, moramo ih ostaviti u prošlosti i raditi na uspostavljanju mira i stabilnosti u čitavom regionu i u Srbiji - rekao je Vučić.

Na pitanje je li mu Putin ponudio drugačiji put od Evropske unije, Vučić je odgovorio:  

- Da budem iskren, ne. On (Putin) je prijatelj Srbije i uvijek je poštovao naš izbor - kazao je Vučić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.