REGION

Apelacioni sud ukinuo odluku o rehabilitaciji Kalabića

Avaz.ba

18.5.2018

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rješenje o rehabilitaciji nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikola Kalabić i vratio predmet Višem sudu u Valjevu na ponovno odlučivanje.

Ukinutim rješenjem u aprilu prošle godine bio je usvojen zahtjev Kalabićeve porodice za njegovu rehabilitaciju, na osnovu kojeg je trebalo da se smatraju ništavim sve odluke državne komisije i rješenja Sreskog suda u Mionici kojima mu je konfiskovana imovina i oduzeta građanska prava.

Međutim, Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo to rješenje, zaključivši da je prvostepeni sud pogrešno primijenio materijalno pravo pri odlučivanju, pa da je zbog toga i činjenično stanje nepotpuno utvrđeno.

- Naime, iz stanja iz spisa predmeta slijedi da je prvostepeni sud u toku postupka cijenio pravni značaj odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača, a to nije njegov zadatak, pogotovo u ovoj vrsti postupka - vanparničnom postupku - navodi se u odluci Apelacionog suda objavljenoj na stranici Suda.

Apelacioni sud je valjevskom Višem sudu naložio da u ponovljenom postupku utvrdi način stradanja Nikole Kalabića, jer o tome, kako je naveo, ne postoje pouzdani historijski podaci, napominjući da je o tome dužan da odlučuje kao o "prethodnom pitanju".

- Ako je pokojni Nikola Kalabić lišen života iz političkog, vjerskog, nacionalnog ili ideološkog razloga, onda je neophodno utvrditi je li on izvršio ili učestvovao u izvršenju ratnog zločina ili to nije slučaj. Ovo zbog toga što lice koje je izvršilo ili učestvovalo u izvršenju ratnih zločina nema pravo na rehabilitaciju po Zakonu o rehabilitaciji - napomenuo je Apelacioni sud.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.