EL PAIS

Španske novine o Vučiću: Bio je ultranacionalista, sad je žestoki europejac

Avaz.ba

18.5.2018

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nada se ulasku Srbije u Evropsku uniju 2025., no nije optimista po pitanju postizanja sporazuma s Kosovom, rekao je u razgovoru za španske novine El País.

- Srbijansko društvo je pomalo iscrpljeno. Počeli smo ovaj proces 2000. i već se 18 godina nalazimo u njemu. Nadam se da ćemo biti spremni završiti ovo 2025. (kako predlaže Evropska komisija), no to nije sigurno jer ovisi o zemljama EU. Istovremeno nam je Kosovo prepreka - rekao je 48-godišnji Vučić tokom boravka u Sofiji na samitu EU - zapadni Balkan.

Jednostrano otcjepljenje

Kosovo se jednostrano otcijepilo od Srbije prije deset godina, a odbijanje priznanja njegove nezavisnosti prepreka je ulasku Srbije u klub od 28 zemalja. U Briselu ključnim smatraju sporazum između Beograda i Prištine ako Srbija želi ući u EU.

- To uopće nije jednostavno. Još je puno mržnje (između Srba i Kosovara), no moramo ju nadići i nastojati pronaći kompromis. Pitate li me da li sam optimista – nisam. No, u svakom slučaju uložit ćemo velike napore kako bismo postigli sporazum. Ne mogu tvrditi da će druga strana učiniti isto - rekao je.

Pravoslavna crkva smatra Kosovo srcem Srbije i duhovnom kolijevkom svoje vjere te je poručila da se ne isplati ući u EU ako je cijena nezavisnost Kosova. "Jako su me zaboljele te riječi. No, ne radi se o debati 's Kosovom' ili 'bez Kosova'... Radi se o postizanju sporazuma i pronalasku rješenja“, kaže Vučić. 

Španija je uz Rumuniju, Slovačku, Grčku i Kipar jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo. Španski premijer Marijano Rahoj (Mariano Rajoy) odbio je prisustvovati samitu u Sofiji jer su na sastancima učestvovali lideri Kosova. Španija se suočava sa zahtjevom za nezavisnošću pokrajina Katalonije i Baskije. U četvrtak je katalonskim predsjednikom vlade izabran zagovornik nezavisnosti dok se ranije ovaj mjesec raspustila baskijska separatistička organizacija ETA najaviviši političku borbu za samostalnost umjesto oružane.

Ultranacionalista

El País piše kako je Aleksandar Vučić "u svojoj mladosti bio ultranacionalista zapaljene retorike te ministar informiranja diktatora Slobodana Miloševića, a da se transformirao u žestokog europejca čiji je cilj postići ulazak Srbije u EU“. 

- Prikazuje se pomirljivom osobom - napominju te najprodavanije dnevne novine u Španiji.

- Smatram da, kada pogledaš prema budućnosti, ono što želiš jest dovoljno radnih mjesta za mlade. U protivnom za nas neće biti budućnosti. Moramo ostaviti iza sebe svoje sukobe, svoje borbe - rekao je Vučić. 

Dodaje kako bi oružani sukob vezan uz Kosovo ili druge etničke tenzije "ubio Srbiju“.

- Imali smo puno ratova koje nismo htjeli u 20. stoljeću, potrebno ih je ostaviti ondje, te donijeti mir i stabilnost u čitavu regiju, a također i Srbiju - napominje.

El País navodi kako Vučić računa na uvažavanje njemačke kancelarke Angele Merkel dok istovremeno održava bliske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ujutro, na početku dana, kako je rekao za novine Financial Times, ima jednosatni tečaj iz ruskog jezika, a najdraži pisac mu je Dostojevski. Više puta pročitao je Braću Karamazove, svoj omiljeni roman. 

"Vučić je gey" 

El País navodi kako se Vučića kritizira zbog opsjednutosti za kontroliranjem medija u Srbiji “gdje ne postoji raznovrsnost tradicionalnih medija”.

On to ne vidi tako. "Podržavam raznovrsnost medija. To što se govori o meni ponekad je gore od onoga što se može reći o nekome. Uključujući kada kažu Vučić je gey (...). No naravno da moramo stvoriti demokratski prostor u kojem mediji mogu raditi.“

El País podsjeća kako su ga 2015. "skoro linčovali“ kada je došao u Srebrenicu tokom obilježavanja žrtava ubistava 8.000 Bošnjaka koje su ubile srpske trupe pod zapovjedništvom ratnog zločinca Ratka Mladića. Oni koji su ga čekali ondje nisu zaboravili svoju prošlost te su ga gađali kamenjem, cipelama i bocama. Morao je pobjeći na cestu.

Uprkos tome, namjerava se vratiti ondje. "Da, jer ne razumijem ljude koji su me napali. Ne razumijem taj osjećaj, njihove emocije. No siguran sam da će biti prilike da se vratim ondje kada moj čin bude poštovan. Tada ću odati počast žrtvama“, zaključio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.