REGION

Šešelj u Hrtkovcima kupio kuću, nespokoj među preostalim Hrvatima

Fena

19.5.2018

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, osuđen za zločine protiv čovječnosti počinjene tokom devedesetih u Vojvodini, kupio je kuću u Hrtkovcima - mjestu koje je sinonim za progon srijemskih Hrvata, prenosi Hina pisanje lista Blic.

''Lider radikala se vraća među ljude koje je proganjao“, naslov je teksta u kojem se navodi da je kupio nekretninu koja se nalazi u Školskoj ulici, u samom središtu tog vojvođanskog sela, samo 300 metara od katoličke crkve Svetog Klementa.

Kako saznaje ''Blic'', čelnik SRS-a je kuću kupio na ime svog sina Mihaila, a kupoprodajni ugovor potpisan je u petak kod javnog bilježnika u Rumi.

Reagirajući na tu vijest, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izjavio je da to unosi nespokoj među preostale Hrvate u tome selu i Srijemu.

- Dok se Republika Srbija jasno i nedvosmisleno ne odredi spram presude suda u Hagu o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini i ne poduzme adekvatne mjere, osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj činit će i nadalje ono što mu se prohtije - naveo je Žigmanov u izjavi za hrvatske medije u Vojvodini.

Njegov ponovni dolazak na mjesto stradanja Hrvata, dodao je, „ne samo da je strahotan već uvelike banalizira zločine, što onda unosi nespokoj među ovdašnje Hrvate“.

- I to je ono što ne bi trebalo brinuti samo vojvođanske Hrvate nego i vlasti Republike Srbije, a svoj bi interes i dalje trebali očitovati i Republika Hrvatska te međunarodne institucije i organizacije - zaključio je čelnik DSHV-a.

List ''Blic'' podsjeća da je Šešelj najavljivao da će kupiti nekretninu u Hrtkovcima.

- On je prilikom gostovanja na jednoj lokalnoj televiziji izjavio da će se žaliti na osuđujuću presudu pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Hagu, kao i da će u Hrtkovcima otvoriti ured Komiteta za obranu dr. Vojislava Šešelja - navodi list.

Ovakav potez Šešelja ne treba čuditi, ističe ''Blic'', budući da je u više navrata pokazivao da je spreman na sve.

- On je nakon osuđujuće presude u Hagu najavljivao da će ponoviti ratne zločine u Hrtkovcima, a nakon toga i da će 6. maja u tom mjestu, koje se nalazi u blizini Rume, napraviti veliki miting, odnosno, kako je rekao, radikalsko-đurđevdanski uranak - piše beogradski list.

Policija, koja je okružila selo, nije dopustila čelniku SRS-a i njegovim pristašama da uđu i održe najavljeni miting.

Taj datum, 6. maj, hrvatska udruženja, neke stranke označavaju kao dan kada je 1992. počeo progon srijemskih Hrvata.

Toga dana održan je miting na kojem je sudjelovao i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kada su pročitana imena 17 Hrvata kojima je javno poručeno da se sele, podsjeća Hina.

- Ubrzo se poruka počela i ostvarivati – u samo 19 dana, od 10. do 29. juna te 1992. godine protjerano je oko 600 hrtkovačkih porodica koje sada žive diljem Hrvatske i svijeta - izjavio je ranije Tomislav Žigmanov.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.