SRBIJA

Za Vučića je "američki paket" nedostojan pažnje

Večernje novosti

3.6.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je radni dokument u vezi s rješavanjem kosovskog problema, poznatiji kao "američki paket", pišu ''Večernje novosti''.

Kako saznaje beogradski list, Vučić je taj dokument ocijenio nedostojnim pažnje i neprihvatljivim za Srbiju, tako da s njim nije ni htio da upoznaje javnost.

Kako se ističe, predstavnicima Kosova i Srbije su predstavljena četiri stuba za historijski sporazum, a iz Prištine su stigli i glasovi da je rješenje otvorenih bilateralnih pitanja između dvije zemlje međusobno priznanje, kao i da je to papir koji u rukama ima i Beograd.

Podsjećamo, ovaj radni dokument s jakim “autorskim pečatom” SAD se oslanja na četiri stuba koja i spominje Hodžaj, a to su:

– Zajednica srpskih općina dobiva šira izvršna ovlaštenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvjete i kulture.

– Zajednica bi tijesno institucionalno bila vezana za potpredsjednika kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i provođenja ovlaštenja.

– Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije, prije svega UN.

– Ako srpska strana pristane na ovaj paket, Srbiji bi bio omogućen ulazak u Evropsku uniju, a SAD bi joj garantirale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni.

Dakle, od Srbije se očekuje da ne blokira učlanjenje Kosova u UN. To je za Srbiju neprihvatljivo te ovu “ponudu” šef države nije ni uzeo u razmatranje.

''Novosti'' pišu da je "očigledno da Hodžaj u igru ponovo vraća ''mrtvi'' “američki paket” da bi se u međunarodnim krugovima ostavio dojam da Beograd opet odbija “galantnu” ponudu, a čime bi se prst krivice za pat-poziciju u dijalogu uperio ponovo u Srbiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.