Aleksandar Vučić: Srbija je upozorena, ulazak vojske na Kosovo NATO bi tretirao kao neprijateljski čin

RTS
05.06.2018 17:36

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare kako su upozoreni da će, ako Srbija pokuša ući na Kosovo sa svojom vojskom i policijom, NATO to tretirati kao neprijateljski čin.

- Činjenica da velike sile ne priznaju, odnosno nemaju namjeru uvažiti Rezoluciju 1244, za nas samo znači da mi imamo vrlo male mogućnosti da nešto učinimo - kazao je Vučić, odgovarajući na pitanje može li Srbija na Kosovo "uvesti" hiljadu pripadnika svojih snaga sigurnosti, kako to predviđa Rezolucija UN-a.

Kaže i da je više puta poredio situaciju s rezolucijom o Jerusalemu, gdje su zapadne sile odbacile Trampov pritisak da svoje ambasade prebace u taj grad, kako je uradila Bijela kuća. Oni su to, dodao je, pravdali činjenicom da bi takav postupak bio u suprotnosti s rezolucijom o Jerusalemu.

- Ja sam im tada rekao da se svi zajedno ponašaju protupravno kad ruše Rezoluciju 1244, a oni onda sliježu ramenima, pogledaju u svoje savjetnike i... ništa - naveo je Vučić.

To je, kaže, ozbiljna situacija, i želi da građanima objasni da te ljude ne interesiraju pravo i Rezolucija 1244, već sila i faktičko stanje.

- Važi samo pravo sile i mi, u skladu s tim, moramo da se trudimo da sačuvamo mir i sigurnost i da svi gradimo bolji život i jaču ekonomiju - poručio je Vučić.

Platforma za pregovore, koja je predstavljena u kosovskom parlamentu, otežava razgovore u Briselu, ali i pokazuje prave namjere Prištine, rekao je danas Vučić, ali i ukazao da su, bez obzira na to, razgovori jedino rješenje.

- Tu platformu, kada pročitate, vidite da nisu ostavili ni milimetar, ni jedan posto prostora za bilo kakav dogovor - rekao je Vučić, ističući da je druga stvar da li će taj dokument dobiti većinu.

Vučić smatra da pod vanjskim pritiskom takva platforma neće biti usvojena u pokrajinskoj skupštini, jer bi, kaže, svakom bilo jasno da sve poslije toga postaje besmisleno.

NA VRH