BIZARAN SLUČAJ U KIKINDI

Doktor proglasio staricu mrtvom, ona "oživjela", a on prebačen na drugo radno mjesto

Nesvakidašnji slučaj dogodio se prije mjesec dana

Blic.rs

21.6.2018

Radojka Stankov (69) iz Kikinde, koju je ljekar Hitne službe u tom gradu prije mjesec proglasio mrtvom, i danas živi u gerontološkom centru.

Ipak, njeno zdravstveno stanje je teško, jer je nepokretna. Doktor Siniša K, koji je 14. maja uvečer baku proglasio mrtvom, a ona narednog jutra, ipak, "oživjela", prebačen je na drugo radno mjesto.

- Komisija za unutarnju provjeru kvaliteta rada naše ustanove utvrdila je da je doktor napravio propust, pa je sankciniran - prebačen je na drugo radno mjesto i dobio je opomenu pred otkaz. On više nije zaposlen u Hitnoj službi, već radi kao ljekar opće prakse u Prvoj zdravstvenoj stanici. Slučaj smo prijavili i inspekciji Ministarstva zdravlja, koja će se dalje baviti ovim slučajem - izjavila je dr. Biljana Marković, direktor Doma zdravlja u Kikindi, u čijem je sastavu i Hitna medicinska služba.

Nesvakidašnji slučaj dogodio se prije mjesec dana u gerontološkom centru u Kikindi, u zgradi "Stari dom". Pošto u ovoj ustanovi noću nema ljekara, dežurni medicinski tehničar je oko 22 sata pozvao Hitnu službu zbog Radojkinog teškog stanja, pošto je nepokretna i ima nekoliko ozbiljnih dijagnoza. Kada je došla ekipa Hitne službe, njihov ljekar Siniša K. je tada konstatirao smrt žene. Tijelo je prebačeno u posebnu prostoriju predviđenu za takve slučajeve, u gerontološkom centru, ali je ujutru drugi tehničar primijetio da Radojka pokazuje znakove života.

- Kada smo utvrdili da je baka živa, pregledali smo je i uputili na dodatne preglede u Opću bolnicu. Specijalisti neurolog i internista su konstatirali iste dijagnoze koje je baka imala i ranije i savjetovali da nastavi s terapijom. Baka je vraćena iz bolnice kod nas, gdje se i sada nalazi, i njeno stanje je nepromijenjeno - kaže Ružica Janković, doktor u gerontološkom centru.

Inače, ljekar Siniša K., koji je baku proglasio mrtvom, ima dugogodišnje iskustvo. U Hitnoj službi radi dvadesetak godina. Prije toga je radio u ambulantama opće prakse.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.