DIPLOMATIJA

Srbija otvorila dva nova pregovaračka poglavlja s EU, moguće zajedničko učešće u budžetu Unije

Johanes Han

Index.hr

26.6.2018


Na međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu Srbija je u ponedjeljak otvorila dva nova pregovaračka poglavlja s EU - 33. o finansijskim i budžetskim odredbama i 13. o ribarstvu, što je ukupno 14 od početka pregovora o članstvu u Uniji.

Time je, kako je saopćila srbijanska ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović, između ostaloga, otvorena mogućnost za zajedničko učešće u budžetu EU.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) poručio je tom prilikom kako je za otvaranje daljnjih poglavlja važno da bude "opipljivog napretka u vladavini prava i procesu normalizacije s Kosovom", saopćili su beogradski elektronički mediji iz Luksemburga.

Ocijenivši otvorena poglavlja "veoma važnim i konkretnim", srbijanska  ministrica  Joksimović je na zajedničkoj pres-konferenciji s Hanom istakla kako Srbija radi i na jačanju administrativnih kapaciteta kako bi mogla biti funkcionalan član EU. 


Joksimović je poručila kako je "jasno da je Srbija u potpunosti posvećena evropskim integracijama", prenijeli su beogradski elektronički mediji iz Luksemburga.

Srbija je, uz otvorena dva poglavlja, otvorila ukupno 14 u pretpristupnim pregovorima, a privremeno zatvorila dva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.