NEDAVNO OSUĐENA

Luksuzni život Miloševićeve udovice: Putin joj dao sve

Express.hr

30.6.2018

Mirjana Marković, udovica zloglasnog diktatora i zločinca Slobodana Miloševića, prije samo nekoliko dana je osuđena na godinu zatvora zbog zloupotrebe položaja tokom dodjele jednog stana u Beogradu.

Kome i zašto je dodijeljen stan je manje bitno za ovu priču, ali puno je važnije da je čitav proces trajao čitavih 15 godina. Cijelo to vrijeme Mirjana živi u luksuznom dijelu Moskve, uživajući u političkom azilu. Ona je, naime, pobjegla iz Srbije nedugo prije ubistva premijera Zorana Đinđića.

S vremena na vrijeme bi se pojavila u srbijanskim medijima, najčešće da bi pričala o nekakvim montiranim i politički motiviranim procesima, ali sve to radi sa sigurne udaljenosti iz „majke“ Rusije. Čak i kad su stan i zemljište njene kćeri ponuđeni na javnoj aukciji zbog neplaćanja dugova, Mirjana je iz Moskve govorila da su im na prijevaru uzeli stan. Kad se javnost zapitala kako Miloševićeva kći, bez ozbiljnijeg radnog iskustva ima u svom vlasništvu stanove vrijedne stotine hiljada eura, niko nije ponudio konkretno pojašnjenje.

Kad su srpski mediji postavili pitanje kako Slobina udovica živi od 620 dolara mjesečno, koliko iznosi njena penzija, njen prijatelj Dragan Antić kazao je da ona samo racionalno raspolaže novcem.

- Mira je skromna žena. Pa što vi mislite, da njoj treba novac za šoping? To su sve gluposti - kazao je Antić te dodao da ona ne plaća čak ni stanarinu, iako ne živi u svojoj nekretnini.

''Kakav stan? Pa nije to njena kuća. A čija je, pitajte Putina'', izjavio je on.


Ponajviše zbog toga su i danas aktualne optužbe da su Miloševićevi opljačkali puste milione tokom ekonomskih sankcija i ratova devedesetih godina. Sudeći prema javno dostupnim informacijama, glavni i odgovorni za sve to bio je Marko Milošević, često nasilni Slobin sin.

Marko bi u Bugarskoj potpuno legalno kupovao ogromne količine cigareta koje bi na ulasku u Srbiju magično postale "namještaj za izvoz" i tako nestajale među papirologijom. Cigarete bi zatim preprodavali na crnom tržištu i zarađivali ogromne milione.

Nekadašnji šef srbijanske carine Mihalj Kertes je u dugotrajnim procesima osuđen na tri godine zatvora zbog ilegalnog iznošenja novca u inozemstvo, a on se branio govoreći da su tako kupovali gorivo i opremu za Srbiju koja je u to vrijeme bila pod sankcijama.

Takav šverc je bio iznimno opasan čega su bili svi svjesni. A posebno kad je u drugoj polovici ubijen Radovan Stojičić Badža, jedan od najopasnijih policajaca i kriminalaca tadašnje Jugoslavije. Ubijen je pod nerazjašnjenim okolnostima u jednom restoranu i to dok je obnašao dužnost ministra policije. Za njega se znalo da je odlično povezan s raznim kriminalnim elementima, a pričalo se da je specijalac za šverc cigaretama i to kao osoba od Miloševićevog najvećeg povjerenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.