PRIJEDLOZI

Vučić: Srbija će izgubiti sve za 20 godina ako ne bude riješila pitanje Kosova

Srna
25.07.2018 15:50

Foto: Arhiv

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da će Srbija za 20 godina, ako ne bude rješavala pitanje Kosova, izgubiti sve.

– Nećete razgraničenje s Albancima? Nema problema, kažite ljudima da se spremimo da branimo Vranje za 40 godina. Zar mislite da se naši ne iseljavaju već danas – rekao je Vučić, komentirajući otvoreno pismo episkopa raško-prizrenskog Teodosija, koji je naveo da bi podjela teritorija dovela do iseljavanja Srba s Kosova i stradanja kulturne baštine. 

Vučić je dodao da svjetske sile i strane službe imaju istu takvu argumentaciju zato što neće postavljati etničke granice, prenose beogradski mediji. 

- Valjda je bolje nešto nego ništa - rekao je Vučić i naveo da Crkva, iako neće etničke granice, hoće da joj ''lažna kosovska država” isplati 650.000 eura.

– I mnogi drugi, posebno politički protivnici, zapravo neće dati nikakvo rješenje za Kosovo. Žele da danas budu sigurniji, a sutra? Šta ih briga – kazao je Vučić. 

On je ponovio da će izaći u javnost s prijedlogom za Kosovo, ako oko nečega s nekim bude bilo moguće postići dogovor, pošto s Albancima to nije bilo moguće.

Episkop raško-prizrenski Teodosije smatra da bi podjela koja se spominje u vezi s rješenjem Kosova, kao i svaka druga razmjena teritorija u historiji, dovela do masovnog iseljavanja Srba s juga Kosova i stradanja stoljećima stare duhovne i kulturne baštine srpskog naroda.

Vladika je u otvorenom pismu istakao da su sve učestalije izjave političara iz Beograda i Prištine o teritorijalnoj podjeli Kosova neodgovorne i da izazivaju strah kod srpskog stanovništva, što bi, prema njegovom mišljenju, dovelo do novog egzodusa Srba.

NA VRH