REAKCIJE

Svirepo vrijeđanje žrtava: 60 poslanika u Skupštini Srbije traži smjenu Vjerice Radete

Blic.rs

Grupa od 60 poslanika podnijela je inicijativu za smjenu Vjerice Radete s mjesta potpredsjednice Skupštine, a nakon ogavnog tvita, u kome je ismijala smrt predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmedović, kojoj su u srebreničkom masakru ubijeni dva sina i suprug, piše "Blic.rs".

Zahtjev za razrješenje Radete, inače poslanice SRS-a, podnijeli su članovi poslaničkih grupa DS-a, LDP - LSV - SDA Sandžak, DJB-a, SDS - Narodna stranka, Kluba samostalnih poslanika, Stranke pravde i pomirenja, kao i SDPS-a Rasima Ljajića.

Kako piše u obrazloženju, Vjerica Radeta je "ugrozila ugled i narušila dostojanstvo Skupštine Srbije svirepim vrijeđanjem žrtava Srebrenice i nedopustivim govorom mržnje, kojim je prekršen član 49 Ustava Srbije, a kojim se zabranjuje izazivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje".

- Relativizacija zločina, revizija historije i atomsfera mržnje ne mogu se tolerirati, a još manje podsticati od nosilaca najviših političkih funkcija u državi. To posebno važi za instituciju Narodne skupštine, koja je demokratska i koja predstavlja sve građane Srbije - piše u obrazloženju zahtjeva za smjenu Radete.

Kako se na kraju dodaje, grupa od 60 poslanika zatražila je hitnu reakciju i smjenu visoke funkcionerke SRS-a s mjesta potpredsjednice Skupštine, zbog nedopustivog govora mržnje, monstruoznih uvreda i bola koje je Radeta nanijela porodicama nedužnih žrtava.

Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS-a, izjavio je da očekuje brzu reakciju poslanika i razrješenje Vjerice Radete.

- Reakcija je važna zbog našeg društva. Svjedoci smo da govor mržnje vidimo iz dana u dan u Skupštini i to se preliva i na društvo. Očekujem da ćemo dobiti podršku i ostalih poslaničkih grupa, jer će time pokazati svoj vrijednosni stav prema ovome o čemu smo govorili u obrazloženju prijedloga - naveo je Ćirić.

Vjerica Radeta je prije sedmicu, nakon vijesti da je umrla predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović, napisala sraman tvit.

- Čitam, umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?! - navela je Radeta.

NA VRH

Podijeli članak na