REGION

Otišao da preda maline, čuo cijenu, vratio se i pokosio sve

Agencije

1.8.2018

Dragan Beli Jovović, proizvođač iz Ratkova kod Odžaka, pokosio je pola jutra malina u punom rodu, revoltiran otkupnom cijenom.

Narednih dana će mašinom počupati i korijenje ovog voća, u kojem više ne vidi nikakvu budućnost, iako su Ratkovčani u malinarstvu vidjeli šansu za napredak i ostanak mladih na selu.

Dragan je u ponedeljak nabrao 200 kilograma malina i krenuo da ih preda na otkupnom mjestu na kojem je bilo istaknuto da je cijena 80 dinara. Predstavnik hladnjače je, međutim, rekao da može da plati samo 70 dinara za kilogram, posle čega je Dragan zakačio kosačicu za traktor i uništio malinjak star pet godina, pišu Večernje novosti.

"Morao sam da otpustim berače, kojima sam plaćao 200 dinara na sat, a oni za to vrijeme naberu tri kilograma, pa su sve pare od otkupa išle njima, tako da nisam mogao da pokrijem ulaganja u proizvodnju. To je potpuna degradacija, kojom se seljaci tjeraju u dužničko ropstvo, jer država nije učinila ništa da ih zaštiti", ogorčen je Dragan.

On kaže da su trgovci malinama uspostavili monopol ucjenjujući proizvođače.

"Malina je osjetljivo voće, i ako se ne preda u roku, vrlo brzo trune, što otkupljivači koriste obarajući cijenu, na koju uzgajivači pristaju, da im rod ne bi propao. Pohlepa mešetara je prešla sve granice, pa im od proizvodnje malina nije dovoljno 10 ili 20 procenata, nego žele da uzmu 120 odsto", ističe Dragan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.