REAKCIJE

Aleksandar Vučić poslao otvoreno pismo Srbima sa Kosova: Nove "Oluje" neće biti!

Avaz.ba
03.08.2018 17:01

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio otvoreno pismo Srbima sa Kosova u kojem garantira da će učiniti sve za sigurnost ljudi u ove dvije države.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

- Poštovani građani Kosova, dragi Srbi, sutra, 4. avgusta, ističe rok koji je Evropska unija dala privremenim insitucijama samouprave u Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma završe usvajanje Statuta ''Zajednice srpskih opština''.

Dan pred istek najnovijeg roka za obaveze Prištine u formiranju ''Zajednice srpskih opština'' i na 1930. dan od kada je Priština potpisom preuzela tu obavezu, obistinjuju se i potvrđuju sva upozorenja i sumnje koje sam iskazivao sve vrijeme.

Priština ni ovog puta prstom neće mrdnuti kako bi formirala ''Zajednicu srpskih opština''.

Dragi Srbi, molim vas da u vezi s ovim ne preduzimate ništa što bi pojedinci među Albancima, ili djelu međunarodne zajednice, iskoristili kao izgovor za poduzimanje bilo kakvih akcija protiv vas.

I baš zbog toga, u ovim danima u našoj južnoj pokrajini, ali i manjem dijelu međunarodne zajednice, glasno se čuje riječ i jasno vidi djelovanje onih koji, umjesto da izvršavaju preuzete obaveze prema Srbiji i Srbima, ovaj period koriste da u srbijanski narod na Kosovu, svakodnevnim prijetnjama i organiziranim širenjem glasina, unesu nemir i strah, priželjkujući paniku, s ciljem izazivanja nepovjerenja u državne institucije Srbije, stvaranja podjele među političkim predstavnicima Srba na Kosovu i ukupnog slabljenja naše pozicije u osjetljivoj fazi pregovora.

Dragi sugrađani, upravo iz ovih razloga, nama je mir najveći interes. Izazovi koji su pred nama zahtijevaju od nas da budemo iznad razdora, manipulacija i ciljane kampanje dezinformacija. Zato vas molim i pozivam da ne nasjedate na bilo kakve provokacije, da na sve eventualne izazove reagirate mirno, civilizirano i dostojanstveno, a mi ćemo biti predani tome da vam političkim metodama obezbijedimo sigurnost i budućnost na tim prostorima.

Srbija je danas spremna da izvrši svoju obavezu prema vama i zaštiti vaše živote i mir, ako to bude neophodno. Dok sam na njenom čelu, Srbija neće dozvoliti organizirano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama, kao ni njihov progon.

Nove "Oluje" na Kosovu neće biti. Mir za Srbiju i srbijanski narod jeste najviša vrijednost, koju pored svega drugog nastojimo da zaštitimo i kroz teške razgovore koje vodimo sa političkim predstavnicima Albanaca i međunarodne zajednice.

Osim nas, koji smo tome iskreno posvećeni, očuvanje mira u našoj južnoj pokrajini jeste i primarni zadatak misija KFOR i NATO, od kojih posebno očekujem i zahtijevam da mir zaštite tako što će spriječiti svaki eventualni pokušaj, bilo čiji i pod bilo kakvim izgovorom, da zauzmu i od vas otmu Hidroelektranu "Gazivode", trafostanicu "Valač" ili bilo koji drugi ključni objekt infrastrukture od koga zavisi vaš opstanak.

Zbog vaše i budućnosti cijele Srbije nastavit ćemo da se na isključivo miran način zalažemo za kompromisno i sveobuhvatno rješavanje odnosa na Kosovu, i nećemo stati, sve dok za naš narod ne osiguramo u svakom pogledu više nego što imamo danas.

Vama i vašim porodicama od srca želim sve najbolje - zaključuje se u pismu.

NA VRH