SRBIJA

Ministar Stefanović zatvorio kamp na Zlatiboru zbog moguće zloupotrebe djece i uznemirenja javnosti

Stefanović: Zatvoren kamp na Zlatiboru

Kurir

17.8.2018

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je kamp na Zlatiboru, u kojem su djeca učila vojničke vještine, zatvoren i da su djeca vraćena kući.

- Mi smo dali nalog za raspuštanje kampa zbog moguće zloupotrebe djece i uznemirenja javnosti - rekao je Stefanović. On je dodao da se trenutno "odvija završni dio rasklapanja kampa".

Podsjetimo, na Zlatiboru je bio otvoren prvi “omladinsko-patriotski“ kamp za djecu, koji su organizirale “srbijanske i ruske veteranske i patriotske grupe“.

Ima ih 44, 34 dječaka i deset djevojčica. Stari su od 12 godina do 23 godine i umjesto ljetnog raspusta, odabrali su da uče vojne vještine - obučeni u vojne uniforme i sa oružjem u rukama.

Organizatori, ratni veterani, ističu da djeca uče preživljavanje u prirodi i da oružje nije pravo.

- To su puške za vježbu koje je vojska nekada koristila na svojim vježbama. Također, to su aluminijski pištolji, nema blage veze s vatrenim naoružanjem. Mi kao ratni veterani jednostavno želimo da naša djeca budu spremna danas-sutra, ne daj Bože ako nas neko napadne, pa da se brane - naglašava Željko Vukelić, učesnik oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Organizatori tvrde da se sve radi u skladu sa zakonom i da je kamp prijavljen kao javni skup. Dozvola, ali i finansijska podrška dobivena je od općine Čajetina i za predsjednika te općine nema ništa sporno.

- Ovo je humanitarni patriotski kamp gdje se djeca uče tradicionalnim srbijanskim vrijednostima, gdje nisu plaćena, kao u ovim rijaliti emisijama. Oni to rade zato što hoće da zaštite sebe, da se spreme za život - rekao je predsjednik općine Milan Stamatović.

Kamp na Zlatiboru organiziran je po ugledu na kamp u Rusiji, a kampovi ovakve vrste postoje i u drugim zemljama.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.