EVROPSKE INTEGRACIJE

Više od polovine građana Srbije podržava članstvo u EU

Čak 55 posto građana Srbije podržava članstvo Srbije u EU • To je za tri posto više u odnosu na drugu polovinu 2017. godine

Agencije

27.8.2018

Prema najnovijem istraživanju koje Ministarstvo za evropske integracije provodi na svakih šest mjeseci, 55 posto građana Srbije podržava članstvo Srbije u EU.

To je za tri posto više u odnosu na drugu polovinu 2017. godine, dok je istovremeno postotak građana koji se protive smanjen i sada iznosi 21 posto, kaže ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je za Tanjug rekla da je unazad sedam, osam godina podrška građana članstvu u EU dosta varirala i da su promjene i amplitude raspoložanja bile velike, u skladu s promjenama i u samoj EU i u poziciji Srbije.

Za ministaricu je rezultat posljednjeg istraživanja o podršci građana evropskim integracijama u prvih šest mjeseci ove godine vrlo značajna promjena, s obzirom na to da se taj postotak u prethodne dvije godine kretao između 42, 45 i 47 posto.

Najnoviji rezultati su, kaže ministarica, jako dobri jer pokazuju, prije svega, zrelost građana Srbije, kao i to da razumiju proces evropskih integracija, iako je to nesumjivo politički proces.

Smatra da građani, bez obzira na neke probleme koji realno postoje, ipak sagledavaju da je vrijeme lamentiranja nad sudbinom i nepravdom prošlo i da zajedno kao društvo treba da se dogovorimo i da idemo pravcem koji svakako daje bolju perspektivu.

"Da li će sve biti najuspješnije onako kako želimo, to niko ne može da garantuje, ali mislim da je važna odluka da idemo u pravcu koji nam daje više mogućnosti, više obaveza, više rada, ali i više šansi", podvukla je Joksimović, koja je i nacionalni koordinator za pretpristupne fondove Srbije.

Kao najveće koristi koje građani vide od potencijalnog članstva u EU su, kaže ministarica u Vladi Srbije, prije svega put ka boljoj budućnosti za mlade, zatim mogućnost za nova radna mjesta i slobodno kretanje unutar EU.

"Možete da putujete i da kada postanete članica eventualno radite u nekoj zemlji, ali s druge strane i da u svojoj zemlji gdje ostajete imate više šansi, jer dolaze novi standardi, nove investicije, novi poslovi", rekla je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.