SRBIJA Ukazujući na ranija stajališta da je pitanje Kosova "već riješeno“

Dačić zadovoljan, kaže da se dogodio veliki zaokret u situaciji s Kosovom

Avaz.ba
28.08.2018 12:38

Foto: Arhiv

Srbija je uspjela promijeniti čvrsta stajališta pojedinih zapadnih zemalja o Kosovu, što je "historijski zaokret i uspjeh“ jer je Kosovo postalo temom o kojoj se ponovo govori, ocijenio je srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić i naglasio da se Srbija nalazi pred historijskom odlukom o rješenju kosovskog pitanja.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS), ukazujući na ranija stajališta da je pitanje Kosova "već riješeno“ jer je "prije 10 godina proglašena država koju su te zapadne zemlje priznale“, rekao kako je promijenjena "gotovo zacementirana pozicija nekih zapadnih zemalja kada je riječ o Kosovu“.

Dačić je naglasio kako cijelo desetljeće “Kosovo nije uspjelo zaokruži tu svoju neovisnost“ uprkos brojnim zemljama koje su je priznale.

- Veliki broj zemalja u svijetu nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a veliki broj zemalja preispituje tu poziciju. To znači da su oni i dalje, praktički, na samom početku, jer postoji pet zemalja koje nisu priznale Kosovo u EU, što znači da i eventualni evropski put Prištine ne može ni početi - ocijenio je Dačić.

Komentirajući posljednja stajališta koja se o Kosovu mogu čuti na međunarodnoj javnoj sceni, Dačić je rekao kako je to „zaista jedan povijesni zaokret i povijesni uspjeh“.

- Sada smo na nekom kraju početka, početka definiranja naših pozicija, tek će se voditi dijalog i iznositi moguća rješenja - ocijenio je Dačić, naglasivši kako je Srbija uspjela “promijeniti tu poziciju Zapada koji ranije o tome (Kosovu) nije želio ni razgovarati i svako spominjanje tog pitanja bilo je grubo odbijano“.

Srbiji se, po Dačićevom uvjerenju, „pruža historijska prilika“ da nešto dobije „za svoj narod i svoje građane na Kosovu“.

- Mi, naravno, možemo i odbiti tu priliku, ali nemojmo se sada praviti nevješti – niko nam ne nudi da će Kosovo ostati cijelo u granicama Srbije -  istaknuo je Dačić, ocijenivši kako više ne postoje prepreke međunarodne zajednice da se otvori mogućnost za dogovor Prištine i Beograda.

Dačić je ukazao na to da su život i realnost na Kosovu izvan onoga što Beograd i Priština misle da imaju pod kontrolom.

- Riječ je o tome hoćemo li nešto dobiti ili ćemo sve izgubiti. Problem je u tome što su realnost i život na Kosovu daleko van papira koje drže u svojim rukama i Beograd i Priština i međunarodna zajednica - rekao je srbijanski šef diplomatije za RTS.

NA VRH