PORUKE Predsjednik Srbije

Vučić na Kosovu: Moramo razgovarati sa više uzajamnog poštovanja

Fena
08.09.2018 19:29

Foto: Screenshot

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da je na Kosovo donio poruke mira i saradnje i naglasio kako je došlo vrijeme da Srbi i Albanci razgovaraju s mnogo više uzajamnog poštovanja. 

Vučić je, uz pojačene mjere sigurnosti, popodne započeo dvodnevnu posjetu srpskoj zajednici na Kosovu i tokom obilaska Gazivoda naglasio kako Srbija nosi poruke mira Albancima, ali da je potrebno mnogo strpljenja da bi se postigli dogovori u interesu obje zajednice.

- Sve smo probali sa Albancima, ali to nije donijelo mnogo sreće ni nama niti njima. Vrijeme je da počnemo raditi s mnogo više poštovanja. Ali, za to je potrebno i vrijeme i mnogo dobrih ljudi koji bi na tome radili - rekao je Vučić.

Ocijenivši kako nije lako postići dogovor i sporazum o Kosovu, jer "Srbija nema podršku međunarodne zajednice", Vučić je poručio kako je "važno da sačuvamo mir".

Vučić je poručio da nosi ideje očuvanja mira i stabilnosti, uz pokušaje da se "za buduća vremena" stvaraju bolji odnosi između Srba i Albanaca.

On je Srbima na Kosovu, koji su u enklavama južno od rijeke Ibar i u okruženju većinski naseljenom Albancima, poručio da se nemaju zbog čega brinuti niti nakon ocjena Angele Merkel koja je naglasila kako je interes EU-a stabilan zapadni Balkan, te da je teritorijalni integritet važna polazna točka za regiju, prenosi Hina.

Dvodnevna posjeta predsjednika Srbije Kosovu bila je neizvjesna sve do u četvrtak navečer kada je on priopćio da će, uprkos pritiscima i neugodnostima kojima je izložena srpska zajednica, te pored brojnih provokacija, ipak ustrajati u namjeri da posjeti Kosovo.

Poslije popodnevnih posjeta srpskim selima na sjeveru Kosova, te večerašnjeg sastanka s političkim predstavnicima kosovskih Srba, Vučić bi se u nedjelju trebao obratiti sunarodnjacima građanima Kosova u Kosovskoj Mitrovici.

NA VRH