Ana Brnabić prvi put javno o seksualnoj orijentaciji: Zovu me dečko, sultanija…

ISPOVIJEST Premijerka Srbije otvoreno

Ana Brnabić prvi put javno o seksualnoj orijentaciji: Zovu me dečko, sultanija…

I prije nego što sam ušla u Vladu, moja porodica i prijatelji su znali kakva je moja seksualna orijentacija, kao što su, naravno poznavali i moju partnericu. Bila sam svjesna da će to biti dio moje biografije, ako to mogu tako da nazovem, koji će biti interesantan javnosti u Srbiji, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

U intervjuu za beogradski prajd magazin "Ponos", Brnabić je govorila o seksualnoj orijentaciji, ali i o diskriminaciji s kojom se, kaže, suočava svakondevno. Podršku najbližih ima, ali se nada i da će priče o podjelama na "gej" i "strejt" prestati da budu tabu, prenosi "Antenam".

Kaže da joj nije smetalo to što će se, otkad se prihvatila posla u Vladi Srbije, najprije kao ministrica, a zatim i premijerka, njeno seksualno opredjeljenje biti nešto za šta će se ljudi "hvatati".

- Nije mi smetalo jer sam smatrala da se i tako Srbija mijenja i da će naučiti da prihvata različitost. Nadala sam se da će to pomoći nekim drugim ljudima da se osjećaju komotnije u svojoj koži, da smognu hrabrosti da žive svoj život. Doduše, bio je izazov to što se o tome na samom početku govorilo mnogo više nego o mojoj profesionalnoj biografiji i kompetencijama koje su ipak jedine relevantne za posao za koji me tadašnji premijer pozvao da obavljam - navela je ona.

Kaže i da je, iako je na funkciji premijera, bila diskriminirana upravo zbog svoje seksualne orijentacije. Kao i da dio poslanika koji čine vladajuću većinu nije glasao za program vlade koji je predstavljala u Skupštini, kao ni za njen tim, i to "isključivo zbog moje seksualne orijentacije".

Navodi i da diskriminaciju trpi od političkih neistomišljenika.

Kaže i da teško da ima imena koje nisu upotrijebili za nju, "od homopremijerka, preko toga da ne znaju da li da mi se obraćaju sa gospodin ili gospođica, do toga da me zovu brate ili dečko, Pantela, sultanija…".

- Ali dobro. Moja nada je da će se "ispucati" na meni, da će polako navići da nema razlike u jednoj osobi, u njenim ljudskim kvalitetima ili nedostatku istih, da smo svi u tom smislu isti i jednaki, bez obzira da li je neko "strejt" ili LGBT, da će vremenom to prestati da bude tabu i zanimljivo, da će prečestom i pregrubom upotrebom ta oštrica prema drugim ljudima otupjeti - dodala je ona.

Kada je riječ o savjetima, ona objašnjava da to što je neko "gej" ili "strejt2 nije stvar izbora, "već jednostavno toga ko ste vi".

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH