REGION

Arapi kupili PKB - najveći prehrambeni kombinat u Srbiji za 105,05 miliona eura

Najavili da im je cilj da u Srbiji imaju 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta

Agencije

15.9.2018

Ministarstvo privrede Srbije zvanično je saopćilo da je "Al Dahra" novi vlasnik poljoprivrednog kombinata PKB-a. Ta kompanija čiji su vasnikci iz Ujedinenih Arapskih Emirata, za PKB je ponudila 105,05 miliona eura.

U Ministarstvu privrede ranije danas je otvorena koverta sa finansijskom ponudom koju je srpski ogranak arapske kompanije "Al Dahra" dostavila za preuzimanje Poljoprivredne korporacije Beograd.

Komisija za sprovođenje postupka je tom prilikom utvrdila da je ponuda u skladu sa pravilima postupka, a Ministarstvo privrede je, na prijedlog Komisije, proglasilo "Al Dahru" kupcem, navodi se u saopćenju.

Na cijenu koju je Al Dahra dostavila, biće dodata i cijena za stado krava prema popisu koji će biti urađen neposredno prije uvođenja kupca u posjed i iznosiće 100 posto procjenjene vrijednosti stada na dan popisa. Riječ je o nekih 17.000 grla.

Imovine PKB-a sastoji se od 16.785 hektara zemljišta na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu,70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, 17.000 grla stoke i druga imovina i mehanizacija. Obuhvata i imovnu zavisnih društava kao što su Ecolab, Institut PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB, te dvije parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara.

"El Dahra" u Srbiji posluje od 2014. kada su postali većinski vlasnici 51 posto firme "Rudnap agrar" Vojina Lazarevića.

Već početkom 2015. "El Dahra international" postala je jedini vlasnik plantaže voća u Irigu – "El Dahre Rudnap".

Inače, pretežna djelatnost kompanije "El Dahra agriculture" iz UAE je uzgoj muznih krava. "El Dahra" ulaže kako bi obezbijedila većusigurnost proizvodnje hrane za UAE, a najviše zemlje posjeduje u Egiptu – 54.000 hektara, zatim oko 4.000 hektara u SAD i isto toliko i u Španiji, kao i oko 2.000 hektara u Australiji.

Arapi su ranije najavili da im je cilj da u Srbiji imaju 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.