TENZIJE

EU očekuje smirenost i uzdržanost od Beograda i Prištine

Avaz.ba

29.9.2018

Portparol šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič izjavila je da EU računa na smirenost i uzdržanost svih strana povodom današnjih tenzija u vezi sa posjetom kosovskog predsjednika Hašima Tačija sjeveru Kosova.

Upitana da iznese stav o dolasku Tačija i pripadnika jedinice ROSU na sjever Kosova i o reakciji srbijanskih vlasti, Kocijančič je za agenciju Beta kazala da EU ozbiljno pristupa takvim situacijama i da je “u bliskom kontaktu sa svim relevantnim akterima, uključujući KFOR”.

“Kao i uvijek, očekujemo od svih strana da reaguju smireno i uzdržano”, navela je portparol Federike Mogerini.

Pripadnici specijalne kosovske jedinice ROSU raspoređeni su danas u neposrednoj blizini vještačkog jezera Gazivode u sklopu obezbjeđivanja Tačijeve posjete toj oblasti. Tači je izjavio da je danas imao čast da prošeta po sjeveru Kosova, da čamcem obiđe jezero Gazivode i istakao da je to dio teritorije Republike Kosovo.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, izjavio je da su, kako je rekao, “albanske paravojne formacije”, maskirane i sa dugim cijevima, “napale i zauzele” Gazivode kako bi Tači mogao da posjeti to jezero.

Đurić je rekao i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao nareĐenje za podizanje policije i vojske Srbije na najviši nivo borbene gotovosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.